onsdag 5 december 2012

FEMMASTBARKEN SOM FÖRSVANN



 Vad hände med danska handelsflottans stolthet femmastbarken "Köbenhavn"? (bilden) Hon försvann spårlöst med man och allt år 1928 och alla försök att hitta henne misslyckades.
  Barken tillhörde den Ostasiatiske Kompagni i Köpenhamn och byggdes i Leith år 1921.Besättningen var på 64 man varav fem styrmän och 18 elever.
  Hon lämnade Buenos Aires i Argentina den 14 december 1928 med 1.200 ton vatten i ballasttankarna och 700 ton sandballast i akterrummet. Målet var att segla i ballast till Melbourne i Australien för att lasta vete till Danmark. Radio fanns ombord.
  En vecka efter avseglingen från Buenos Aires hade det norska ångfartyget "William Blumer" kontakt med "Köbenhavn" per radio - sedan inte ett ljud trots försök att anropa.
  I mars 1929 blev fartyget officiellt förklarat som saknat  men samtidigt började efterforskningar om vad som egentligen hänt. Alla fartyg som seglade efter "Köbenhavns" förmodade rutt uppmanades att hålla utkik. En expedition begav sig till ön Tristan da Cunha där ett segelfartyg siktats men det var en annan båt. Alla eftersök till trots - inga spår efter den danska femmastbarken och de 60 saknade i besättningen. 1929 avblåstes i september 1929 nära ett år efter att hon avseglat från Buenos Aires
  Kollision med isberg, omkullsegling i en överhandsby med orkanvindar är några teorier som framförts genom åren. "Köbenhavns" försvinnande fortsätter att vara en av havets olösta gåtor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar