söndag 30 december 2012

Nyårsspaning: VAR FINNS ALBIN 25 MODELL 2013?




Vad kan vi vänta oss av 2013? Enklare billigare båtliv möjligen men kan en svensk båtindustri överleva på det faktum att ganska få människor ha råd att köpa nya båtar idag.
  Var finns 2013 års Albin 25:a?
  Få båttyper har skapat en sådan sensation som Albin 25:an denna dubbelruffade motorbåt som kom i mitten på 60-talet. Förruff, akterruff, stor sittbrunn med plats för vila och skaffning, en stryktålig diesel som puttrade på sjömil efter sjömil. Blåste det hårt var den första motorn lite för klen i motsjö med i GT-versionen med starkare diesel var det inga problem. 
   Familjen seglade och gick för motor runt svenska kusten år 1972 med en riggad version av denna klassiker - inga problem möjligen lite gungeligung i havsjö men seglen stöttade bra. Vi anlöpte till och med den danska klippön Christiansö utanför Bornholm. Vi var som mest fyra vuxna och två barn plus marsvinet Sune.
  Albin 25;an blev både älskad och baktalad då den på något sätt inte var en riktig båt enligt belackarna som oftast aldrig satt sin fot i denna genomtänkta båt ritad av Per Brohäll.
  En begagnad väl underhållen Albin 25:a kostar i dagsläget kring 100 000 kronor och går du på nybåtsmarknaden med den slanten cash så får du inte mycket båt för pengarna.
  Så är du sugen idag så är det begbåt som gäller och utbudet är oöverskådligt och det är verkligen köparens marknad. 
  Vi går nu mot största båtmässan Allt För Sjön i Stockholm första veckan i mars i en tid då lågkonjukturen tar ett fast grepp om plånboken. Det ska bli spännande att se vad marknaden bjuder på förutom själva upplevelsen att få gå på en båtmässa - den självklara träffpunkten även för oss som numera för det mesta är fåtöljseglare. Kärleken till båt är för evigt!
  Gott nytt båtår 2013!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar