fredag 28 december 2012

OS-spaning: SALMINEN SATSAR PÅ FINN


Bildtexter: Max Salminen i en Optimistjolle när det begav sig. Finnjollen nederst är 4,54 meter i skrovlängd och en OS-klass för tungviktare vilket passar Salminen.
-------------------------------------------
    Max Salminen som gastade åt Fredrik Lööf och tog Sveriges första OS-guld i segling sedan 1976 satsar på att segla Finnjolle i nästa OS i Rio 2016. Jollen passar väl till Salminens kroppshydda - han är 198 centimeter lång och väger 99 kilogram och har seglat Finn tidigare fram till 2010 då han kom till Fredrik Lööf och hans Starbåt och deras samarbete ledde då till OS-guldet i England i somras.
   Finnjollen ritad av svensken Rickard Sarby är en krävande båt där kroppsvikten spelar stor roll - det gäller för seglaren att orka hänga ut när det piper i och inte minst ha koll på läget och alla vindskiften. Jollesegling förutsätter bra start och sedan rätt vägval och ha kolla på det minsta vindskifte som kan ge fördel på några meter.
  Max Salminen berättade för DN hur det var att vinna guldet i farvattnen utanför Weymouth på engelska sydkusten. Bronsmedaljen var redan klar. För silvret räckte det med att en båt placerade sig mellan den svenska och den brasilianska båten. För guld krävdes att svenskarna vann seglingen och att de ledande britterna Ian Parcy och Andrew Simpson som var regerande OS-mästare inte kom bättre än sjua. Så här berättande Max Salminen för DN:s reporter Per Ahlin:

  • I medaljracet fick vi allt allt klaffa. Det var en riktigt häftig känsla. Vi visste att vi skulle  behöva vinna medaljracet och brydde oss inte om engelsmännen utan fokuserade på oss själva. Det gäller att skärma av det man inte kan påverka.
  • Vi fokuserade mot silvret eftersom det var upp till oss själva, så först kändes guldet overkligt. Man ställer in sig på en sak och så överträffar det ens förväntningar.
   Nu väntar utmaningen att bli ensamseglare i Finnjollen och bestämma allting själv, vilket inte skrämmer Max Salminen. Att få hålla i alla trådar sporrar honom till ett försök till hårdsatsing inför OS i Rio. 
    Nöta, nöta, nöta, nöta är det som gäller i segling och inte minst - ha en bra rygg och starka ben och knän.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar