torsdag 6 december 2012

HÅLL GRYTAN KOKANDE!


  
Visste ni att grytan som Frälsis ställer i juletid för att vi som går förbi skall ge en slant är en tradition från en fattig sjöman i San Francisco? Sjömannen var på bommen och pengarna slut och han lyckades få tag i en gammal rostig gryta som han ställde upp med en skylt skänk en slant till fattiga sjömän. Så föddes idén om HÅLL GRYTAN KOKANDE berättade en frälsningssoldat på plats på Storgatan i Södertälje dagen efter snökaoset.
  Frälsis julgryta är ett kärt minne sedan barndomen på Hornsgatan i Stockholm där det låg en frälsislokal där välputsade soldater ställde upp och sjöng "Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord" när det begav sig. 
  Soldaten vid grytan  i Södertälje var en före detta rektor som berättade att under sin tid i skolan så samlade han barnen i kyrkan men det var inte fråga om att avtvinga någon trosbekännelse utan mer att skapa en känsla av allvar, högtid och gemenskap.
  Vi var rörande överens om att Skolverkets senaste utspel om skolavslutning i kyrkan mer var en fråga om byråkratisk klångfingrighet från Överheten än en fråga om religiositet. Livets andliga dimension tillhör oss själva. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar