lördag 22 december 2012

PETER NORLIN HAR MÖNSTRAT AV




  
Bilder: Överst Peter Norlin. Albin Express populär Norlinbåt som familjen seglade intensivt under 80-talet. Nedan syns Peter Norlin tillsammans med Gustaf Plym, Harry Becker, Arvid Laurin, Knud H Reimers och Curt Borgenstam.
-----------------------------------------
En av Sveriges mest framgångsrika båtkonstruktörer Peter Norlin har avlidit 71 år gammal. Han ritade många vinnande båtar inte minst havskryssare. Han lyckades på ett påtagligt sätt kombinera ett vackert utseende med rena linjer på sina båtar. Totalt har i storleksordningen 10 000 Norlin-båtar byggts genom åren.
  Havskryssaren Scampi gjorde till exempel enligt bedömare århundrades genombrott när hon kom 1969 och överrumplade en hel seglarvärld med sin snabbhet.
  Peter Norlin ritade också många populära familjebåtar bland annat Albin Express som familjen seglade i många år under namnet "Elisa". 
    "Skota farsan - den skall vi ta!", sade sönerna när vi varje sommar under 80-talet seglade "Elisa" ner och upp på "Båtfyran" mellan Nynäshamn och Västervik. Expressen var snabbare än dubbelt så dyra båtar.
  Jag träffade Peter Norlin för sista gången på bryggan i Fagerviken under sommarens jubileumsregatta med anledning av 100-årsjubileet av OS-seglingarna 1912. Han var i Nynäs för att kolla en av de sexor som var med och kappseglade och en båt som han ritat. Han var då märkt av sin sjukdom med det var samma nyfikna Peter Norlin som kollade att allt var som det skulle med båten.
  Om du vill veta lite mer om denne legendariske båtkonstruktör som nu mönstrat av för gott så läs boken RENA LINJER REN SEGLING skriven av hans vän och seglarkompis Bengt Jörnstedt utgiven på Nautiska Förlaget år 2007.
  Goda vindar i din seglarhimmel, Peter Norlin - vi saknar dig!
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar