tisdag 16 oktober 2012

Båtspaning: EN SMYGARE DYKER UPP




EN DIMMIG DAG I ÖSTERSJÖN. Tjockan kommer i sjok och det är svårt att orientera sig. Så plötsligt skymtar en kantig siluett och på avstånd hörs en svagt brummande. Ser vi den mytomspunna Flygande Holländaren?
  Nej, det visade sig vara en av de nya smygande korvetterna som numera är en del av det svenska insatsförsvaret. När prototypen byggdes under 90-talet kallades hon Smyge och vi som är uppväxta med jagare, kryssare och lyssnat till före försvarsministern Roine Carlsson raljerande över "plåtschabrak" hade svårt att ta denna kantiga uppenbarelse allvar,
  Nu förstår vi att kantigheten var noga uträknad för att radarvågorna från den lede Fi:s radar skulle studsa åt alla håll utom tillbaks och då skulle Smyge inte synas.
  Idag 2012 när vi längtar efter den eviga freden och EU fått fredpriset så har Sverige fem korvetter i Visbyklassen alla med HMS före stadsnamnet Visby, Helsingborg, Härnösand,Nyköping och Karlstad. Varje båt har ett deplament på 600 ton och är 78,5 meter lång och 10,4 meter bred. Gasturbinen i maskinrummet driver två vattenjet till en toppfart av 40 knop. Besättningen består av 44 sjömän. Beväpningen omfattar kanon, torpeder, sjömålsrobot med mera.
  Sverige är som bekant Östersjön störste strandägare med ca 270 mil kust från Strömstad till Haparanda och denna långa kustlinje måste bevakas upp till territoralgränsen 12 sjömil. De nya korvetterna är en slags multibåtar som kan lösa de flesta sjömilitära uppgifter. Båtarna är byggda av Kockums och nu skall en utprovad sjömålsrobor monteras på samtliga korvetter i skrovhallen i Karlskrona är båtar för flottan byggts och utrustad sedan 1600-talet.
  Vi som gjorde rekryten i "Pinan" i början av 60-talet under det kalla kriget minns att kryssaren Göta Lejon då ville ha flera hundra värnpliktiga till att bemanna sina kanoner och annat. Hon försvann sedan till Chile och är numera bara ett minne blott.
  De nya smygande korvetterna har tagit över - utan att synas så mycket.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar