måndag 7 november 2011

Så lagas "BEEF NELSON" (Sjömansbiff)




Sjömanstraditionen talar om att efter att Lord Nelson stupade vid slaget vid Trafalgar år 1805 så uppfanns en maträtt efter sjöhjälten som fick namnen "BEEF NELSON" eller i vanligt sjömanstal "Sjömansbiff". (Bilden ovan ur den prisbelönta TV-serien "Landgång"och livet i byssan på en Walleniusbåt.I skepphumorns grymma värld kallades denna populära maträtt för "Sailors grave".

I stället för ursprungsreceptet med oxfilé används till vardags benfritt nötkött till exempel utskuren biff,

Receptet:


  • 0,8 kg benfritt nötkött.


  • 0,2 kg gul lök.


  • 50 gram smör


  • 1 kg potatis


  • 1 fl öl görna mörk.


  • 1 ts salt.


  • 1 st lagerblad.


  • Svartpeppar.


  • 20 gram persilja


Nötköttet skärs i skivor och beströs med malen peppar. Löken skalas och skivas tunt. Potatisen skalas och skäres i tjocka skivor som brynes och lägges upp varefter löken brynes i lite margarin. I en bredbottnad gryta varvas köttskivor. lök och potatisskivor. Salt strös över och en köttbuljong tillsättes. Stekpannan sköljes med varmt vatten och skyet slås över köttet i grytan varefter ölen tillsättes. Anrättningen får sjuda tills köttet är mjukt. Vid servering strös finhackad persilja över anrättningen. Kan med nöjes ätas med salt- och ättiksgrurka och rödbetor. (Källa "SJÖMANSBIFF och stormsoppa" Sjömansskrönor och recept från den sju haven sammanställda och delvis skrivna av Stig Elenius och Arne Ingmansson. Eget förlag 1999)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar