Sjömanstraditionen talar om att efter att Lord Nelson stupade vid slaget vid Trafalgar år 1805 så uppfanns en maträtt efter sjöhjälten som fick namnen "BEEF NELSON" eller i vanligt sjömanstal "Sjömansbiff". (Bilden ovan ur den prisbelönta TV-serien "Landgång"och livet i byssan på en Walleniusbåt.I skepphumorns grymma värld kallades denna populära maträtt för "Sailors grave".
I stället för ursprungsreceptet med oxfilé används till vardags benfritt nötkött till exempel utskuren biff,
Receptet:
- 0,8 kg benfritt nötkött.
- 0,2 kg gul lök.
- 50 gram smör
- 1 kg potatis
- 1 fl öl görna mörk.
- 1 ts salt.
- 1 st lagerblad.
- Svartpeppar.
- 20 gram persilja
Nötköttet skärs i skivor och beströs med malen peppar. Löken skalas och skivas tunt. Potatisen skalas och skäres i tjocka skivor som brynes och lägges upp varefter löken brynes i lite margarin. I en bredbottnad gryta varvas köttskivor. lök och potatisskivor. Salt strös över och en köttbuljong tillsättes. Stekpannan sköljes med varmt vatten och skyet slås över köttet i grytan varefter ölen tillsättes. Anrättningen får sjuda tills köttet är mjukt. Vid servering strös finhackad persilja över anrättningen. Kan med nöjes ätas med salt- och ättiksgrurka och rödbetor. (Källa "SJÖMANSBIFF och stormsoppa" Sjömansskrönor och recept från den sju haven sammanställda och delvis skrivna av Stig Elenius och Arne Ingmansson. Eget förlag 1999)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar