måndag 14 juni 2010

Milo på Galapagos







Långseglaren Milo Dahlman med besättning har i början juni anlöpt Galapagosöarna med sin båt ”Artemisia II”. Tio dagar tog det Milo att segla till ögruppen från Costa Rica till ögruppen som ligger cirka 1 000 kilometer väster om Sydamerika och tillhör landet Ecuador sedan år 1982. Med en reparerad självstyrning och en ”by-pass-opererad” dieselmotor genomfördes segling utan problem, tidvis under hård kryss och sjögång. Anlöpet skedde i Academy Bay på ön Santa Cruz.
Så här skriver Milo den 11 juni på sin blogg:
”Så släppte vi förtöjningarna och gav oss av mot Galapagos. Vi visste att vi troligtvis skulle ha motvind största delen av sträckan, så jag beräknade att det skulle ta två veckor. Efter ett par dagar till sjöss gick solen i moln. Och den stannade där största delen av tiden vi var till sjöss. Molnen förebådade väder förändring, och under en knapp vecka hade vi vind som halva tiden låg på kulingstyrka, resten av tiden något under. Och vi kryssade.
Men man vänjer sig vid att tillvaron finns på ett ständigt lutande underlag... Mesta delen av tiden gick Artemisia II fint i sjön, men ibland föll hon ner i en vågdal med ett brak. Trots detta mådde besättningen bra, och kunde njuta av att vara till havs.
Här har vi undersökt vad som finns att se och göra. Det börjar imorgon med en dykdag. Sjölejon, hajar, sköldpaddor, rockor, sälar och kanske en och annan pingvin väntar på oss....”
Öarna är kända för sitt
särpräglade djurliv med sköldpaddor, sjöelefanter och leguaner. Charles Darwin var där 1835 och inspirerades till sin bok om arternas uppkomst som förändrade världsbilden. Öarna är nationalpark sedan 1968 och med på Unescos världsarvslista.
Milo har nu varit på väg snart ett år sedan hon lämnade Stockholm i juni 2009.
Vid förra Atlantseglingen för 12 år sedan år 1977 seglade Milo över Atlanten mera sydvart mot hamnstaden Mar del Plata i Argentina. Då seglade hon ensam tre av 15 delsträckor i sin dåvarande segelbåt en Bianca 27 ”Artemisia”.
Nu är målsättningen att efter Galapagos fortsätta sydvart väster om Chile, Antarktis och åter till Argentina, Uruguay, Brasilien, Azorerna och hem till Sverige. Drygt två år räknar hon med att långsegla på vissa etapper ensam och på några etapper med besättning och väntas hem till Sverige nära år 2011.
Milo blev en historisk svensk långseglare när hon åren 1997-1998 i det närmaste rundade Sydamerika i sin Bianca 27:a ”Artemisia”. Hon seglade sedan ensam från Kuba till England via Azorerna men hade besättning på de övriga etapperna, en total seglad distans på cirka 30 000 sjömil. Ett trasigt vindroder stoppade hennes försök att nå målet – Antarktis.
Om denna segling berättar hon livfullt – mellan skratt och gråt – boken ”Min dröm om havet” 30 000 sjömil i liten båt (B. Wahlströms år 2000
).
Segla med Milo på henns blogg http://artemisia2.blogspot.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar