fredag 7 juni 2013

Bokspaning: UTRENSNING OCH FÖRSVUNNA DUVOR



  
 Det finns böcker som tar tag i själslivet på stört. Två sådana böcker har drabbar mig och de heter Utrensning och När duvorna försvann. Författaren heter Sofi Oksanen (bilden) och sägs av bedömare vara den finska litteraturen mest lysande stjärna just nu.
  Första boken handlar om en ung kvinna Aliide och henns liv när Estland ockuperades av Sovjetunionen efter andra världskrigets slut. Hon är förälskad i sin svåger som är motståndsman och den kärleken får henne att begå ett förräderi som förföljer henna resten av livet. Hon möter Zara som fastnat i ett trafficingnät och hon är på flykt från sin hallick.
  Andra boken skildrar lite av samma tema - människor liv i ett land först ockuperat av Nazi-Tyskland senare av Sovjetunionen. Hur förändras människor i ett land vars öde är lagt i erövrarnas händer?
Berättelse handlar om ockupation, mostånd och förräderi i Estland
under och efter andra världskriget.
  Sofi Oksanen har fått flera litteraturpris och är född 1977 av en estnisk mor och en finsk far i staden Jyväskylä. Översättning Janina Orlov. Albert Bonniers förlag.
  Att läsa Oksanen är som att stå i en iskall dusch och inte komma därifrån. Hon skriver med en rå brutalitet om den skam som många kvinnor - frivilligt eller under tvång - fått ta emot från omvärlden.
Utan överord är Oksanen en litterär sensation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar