måndag 17 juni 2013

Racespaning: FEM TJEJER KLARA FÖR VOR 2014!





   
Fem tjejer vana vid havskappsegling är nu klara för nästa Volvo Ocean Race som startar hösten 2014 i  Alicante, Spanien med målgång i Göteborg efter en segling på 40 000 sjömil jorden runt.
  De fem tjejerna är Liz Wardley 33 år, Australien, Sam Davis 38 år England, Anni Lush 32 år, England, Carolijn Brouer 39 år, Holland, Spohie Ciszek 28 år, Australien, skriver Dagens Nyheter.
  Ingen svensk tjej har hittills mönstrat ombord men en uppges vara  med i de ytterligare fem seglare son testas inför racet. Att så få svenska seglare inte är aktuella kan beror på att få tjejer i Sverige ägnar sig åt havskappsegling jämfört med till exempel Australien och England som har vardera två seglare i besättningen.
  Pengar och båt kommer från det svenska företaget SCA som lär satsa 130 miljoner kronor på de tre år detta projekt tar med alla förberedelser. I augusti skall till exempel besättningen visa vad det går för i den legendariska havskappseglingen Fastnet Race 600 sjömil i tidvis besvärliga farvatten om det piper i.
   Tio kvinnor får segla, jämför med åtta män i de övriga båtar. Det beror på att tjejerna är något svagare fysiskt än männen och de extra musklerna kan behövas när det blir jobbigt till exempel i Södra Oceanen med jättevågor och ständiga kulingar som avlöser varandra.
  Det är inte första gången en kvinnlig besättning deltar in denna hårda havskappsegling. År 1989 så racet hette Whitbread efter en ölmärke så ställde två tjejbåtar upp - varav US Women Challange med skeppare Nance France innan start fick problem med ekonomin. Den andra tjejbåten som ställde upp till slut var den engelska båten Maiden(Bilden nedan ) med skeppare Tracy Edwards.(Bilden ovan)
  Båten kom på 18 plats totalt och seglade 167 dagar och 3 timmar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar