söndag 28 december 2014

Nyårsspaning: MÖJLIGEN VAR SKEPPARN SNÄLL!



Fråga: Hur firades jul och nyår till sjöss? Det måste ändå ha varit speciella högtider som firades på något sätt även fast fartyget var på gång över havet.
  Finns det någon forskning om detta?
                            "Sjötomten"

Svar: Julen var den högtid som firades lite extra till sjöss. På segelfartygens tid så slaktades en gris till julbordet. Manskapet som var ganska van vid mager kosthållning fick nu smaka på ett dignande julbord. Var skepparen snäll kunde det bli en flaska brännvin också. Det finns många myter om sjömäns alkoholvanor. Till sjöss förekom sällan spritdrycker med iland så festades det på ibland. Det hände till och med att manskapet inbjöds till julmiddag i salongen. Timmerman kunde snickra en gran av träbitar som pryddes med med granna papper och målades grön. 
  Sjömannens enda verklighet var FARTYGET. HIMLEN OCH HAVET skriver Marika Rosenström , Svenska Littertursällskapet i Finland, som forskat hur sjömännen levde i segelfartygen som gick i sjöfart fram till andra världskrigets utbrott.
Så här berättar en sjöman i en intervju:

  • 23.12.33. Julafton ja. Någon julstämning kunde man inte tala om och inte fordra heller förresten. Klockan 1900 önskade oss försten en god jul, och två man fick gå efter julpaketen. Vi väntade alla att vår kapten skulle önska sin besättning en god jul. men detta uteblev dock. Alla i skansen kände sig inte så litet sårade över detta. Vid elvatiden vädrade vi ut vad som fanns av julstämning. Vi hade bränt barr som någon tagit med hemifrån.
  Julklappar kom ofta från Sjömansmissionens syföreningar för att glädja sjömän som annars inte skulle fått något julpaket. De så kallade "Veteseglarn" från Åland som gjorde länga resor till Australien fick ta ombord julpaketen innan avgång. De förvarades då hos befälhavaren.Nyår kunde firas med några extra slag på skeppsklockan. Ibland sände kapten ned en flaska till skansen. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar