söndag 7 december 2014

Sjövet: RORSMAN, RORGÄNGARE





Bildtexter: Olika rorsmän som ofta får symbolisera sjölivet. Hon eller han skall ge signaler om energi och beslutsamhet genom att hålla rätt kurs. Notera bilden från Sovjettiden på Stalin som med järnhand håller i rodret.

Fråga: I samband med den pågående regeringskrisen läste jag ordet "styråra" i en krönika och att någon hade lämnat den och nu drev fritt på havet. Båten som drev redlöst skulle i så fall vara "skutan Sverige".Vad är en styråra? Vad kallas den som håller i styråran och styr båten?
                                     "Styrbjörn"

Svar: Ord ur sjöspråket blir ofta metaforer i det symbolspråk som flyter fritt i spalterna i den aktuella regeringskrisen. Styråra är en relik från vikingatiden och var en åra fastknopad om styrbord i båtens aktra del, Först på 1200-talet kom en anordning fastsatt i båtens akterstäv. År 1853 definierades ett roder som " det vid akterstäven fästade, av starka timmer sammansatta verktyg . genom vars vridande åt ena eller andra sidan fartyget styres, vanligen brukar förkortat "ror".
  Roder (eng. rudder, helm) säga komma av fornsvenskans rodher, forntyskans ruodar.
  Den som styr båten kallas rorsman eller rorgängare och hon eller han står till rors. Rorsman tar order av den som ansvarar för navigationen i läget. Det kan vara båtens skeppare eller vakthavande styrman. 
  Sjöman som skall styra förfångar till rors och går sedan rorstörn vilket innebär att så noga som möjligt hålla angiven kurs genom att vrida på ratten åt ena eller andra hållet.
   Att väl styra en båt kräver en speciell känsla hos rorgängare som enligt tradition skall hålla kursen, farten och - käften! Den senaste menat för att understryka allvaret i uppgiften.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar