lördag 18 september 2010

Omläsningen: Det gällde att överleva


Bilden: Familjen Robertson överlevde 38 dygn som skeppsbrutna i en flotte på Stilla Havet.
________________________________________________________
Vad kan hända om en båt sjunker? frågar en läsare efter förra bloggen om konsten att ösa en båt. Ett tips - läs boken Det gällde att överleva 38 dygn som skeppsbrutna i Stilla Havet av Dougal Robertson (Forum 1973.)
Boken handlar om sex skeppsbrutna 1 000 mil från närmaste kust på en flotte som ständigt måste ösas och blåsas upp. Törst stormar och hajar - det gällde att inte ge upp.
Familjen Robertson avseglade med skonaren "Lucette" femtio år gammal 15 meter i skrovlängd från Galapagosöarna i juni 1972 för att segla över Stilla Havet till Marquesasöarna. Klockan 10:00 på morgonen den 15 juni blir båten anfallen av sex späckhuggare och sjunker på en minut!!
De sex lyckades rädda sig över i en gummiflotte och har nödransoner för några dagar, inga kartor, ingen kompass inga andra instrument.
De räddades av en japansk fiskebåt efter en dryg månads kamp mot döden. En spännande skildring om uppfinnesrikedom och sammanhållning. Jag minns speciellt hur Lyn som var sjuksköterska gav lavemang med saltvatten för att försöka hindra uttorkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar