måndag 25 april 2011

Skepp som mötas

Bild: Fullriggaren av Chapman under segel är ett skepp



Fråga: Vad är ett skepp egentligen? Igår cyklade en kompis förbi på varvet och hojtade "Fuska inte nu när du putsar på ditt skepp". Jag har en liten snurrebåt i plast så den är väl knappast att betrakta som ett skepp.


Är det storleken det hänger på när vi talar om skepp?


"Skeppsmasken"


Svar: Ett skepp är minst 12 m långt och 4 m brett ska vara registrerade i fartygsregistrets skeppsdel. Registreringsplikten gäller även fritidsskepp, säger Transportstyrelsen ansvarig myndighet. Huvudregeln är att ett skepp ska ha svensk ägare till mer än hälften för att kunna registreras i det svenska fartygsregistret


Allmänt i sjötraditionen så är ett skepp ett fartyg som är tillräckligt stort för att klara av längre sjöresor över havet. Om skeppet är ett segelfartyg bör hon helst ha tre eller flera master.


I svenska flottan indelades skeppen före år 1633 beroende på besättningarnas storlek. Sedan blev det olika skeppstyper, regalskepp (Vasa), stora örlogsskepp och lätta örlogsskepp. Å år 1864 års försvarsplan indelade örlogskeppen i tre klasser första. andra och tredje klassen. Första klassen var störst upp till 165 fot långa.


På 1700-talet kom benämningen linjeskepp då flottan anföll fienden på linje. Rangskepp var annars namnet på äldre linjeskepp till exempel "Vasa" 1628 med 64 kanoner och "Rikskronan" 1668 med 128 kanoner.


"Vi mötte ett skepp i den svalkande monsun", sjunger Evert Taube i visan "Möte i monsunen" och syftar på fullriggaren "Taifun" som var ett skepp i definitionen minst tre master.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar