tisdag 28 juni 2011

Omläsningen: Jorden runt med Lovely Lady










Alec Rose mottogs med pompa och ståt i Portsmouth efter sin 354 dagars segling runt jorden 1967-68. Han adlades omgående för sin bedrift. (Foto BBC)


Lovely Lady i The Solent. Hon seglar ännu. (Foto: YACHTING WORLD )




LIVELY LADY SEGLAR RUNT JORDEN
ALEC ROSE
Bonniers 1970
Engelska orginalets titel MY LOVELY LADY (1968)
Översättning YNGVE RYDHOLM


-----------------------------------------------------
En av de legendariska långseglare som kom i skymundan när det begav sig var Alec Rose eller Sir Alec Rose.(1908-1991) Han var en 60 årig grönsakshandlare som seglade ensam jorden runt i en vanlig långfärdsbåt åren 1967-68. Han segling genomfördes i skuggan av Sir Francis Chichester som mer eller mindre svor sig runt jorden i sin legendariska rekordsegling.
Grönsakshandlare Rose gnäller inte över de motgångar han möter utan biter ihop och försöker segla vidare. Han trivs ombord och njuter av havets oändliga vidder.
I dagsläget när seglingen domineras av elektroniska vidunder som navigerar med GPS och satellittelefoner är Rose seglingsskildring en sann rapport hur det var när det begav sig. Inte minst vittnesmålet från hustrun Dorothy som berättar om den oro hon kände när maken var ute och seglade. På den tiden – 60-talet alltså – på den tiden adlades rekordseglarna av drottningen.
En bonusläsning i boken är några experters analys av Kap Horn-regionen och om småbåtars möjlighet att klara av Roaring Forties.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar