lördag 24 december 2011

God Jul - gädda!



Kokt gädda med vitsås med mycket malen pepparot stod alltid på julbordet i min barndoms jular. Pepparotsgäddan ersatte lutfisken. Det var en sed i skärgården sedan urminnes tider så länge det var gott om gäddor. På den tid fisket begav sig kunde farsan dra upp ett tiotal gäddor på kast.

Under kriget bodde familjen på en liten ö i Stockholms mellanskärgård och där var det fisk på matbordet nästan varje dag. Gäddan hade en hedersplats.

Senare kom vi till en ö i ytterskärgården där vi fiskade gädda som vi sedan hade i en sump vid bryggan. I Stockholm på Söder bodde vi vintertid i ett kvarter som hade fiskaffär där det rann vatten på fönstret. Ibland låg en gädda i fönstret och stirrade på oss ungar med gapande käft från sin islåda.Vi ryste av skräck.
Numera hyser tyvärr julgäddan med sin frånvaro.

Ur led är tiden - och tills vidare - gäddfisket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar