tisdag 20 december 2011

Nya svenska superubåten A 26






















Nya svenska ubåten A 26 börjar nu ta form. Senast var det tidningen Ny Teknik (nr 45) som presenterat projektet. Den nya ubåten skall kunna vara i undervattensläge längre än någon annan svensk ubåt. Den svenska regeringen har tidigare beslutat om att inleda arbetet med en ny generation ubåtar för det svenska försvaret.
Den nya generationen, med Kockums projektbenämning A26, skall utformas för att klara både kustoperationer och ha kapacitet för att vara oceangående. Den skall drivas med konventionellt diesel-elek-triskt maskineri, och dessutom vara utrustad med det luftoberoende framdrivningssystemet typ Stirling, vilket gör den svår att upptäcka.

Den nya ubåt ska ha dykarförband ombord och vara ”osårbar” genom ett mycket starkt skydd mot stötar och under-vattensexplosioner. Den ska också ha en kapacitet för att bära olika modulära nytto-laster, med ett tubsystem som är mer flexibelt jämfört med dagens torpedtuber.
A26 skall vidare kunna an-slutas till olika former av nätverk. Genom hela ubåtens livslängd ska den kunna uppgraderas och anpassas genom en höggradigt modulär konstruktion. (Källa: Kockums). I dagsläget ingår fem ubåtar i den svenska marinen. Tre av dessa ubåtar tillhör den moderna Gotland-klassen.

Kommentar: En svensk ubåt igen - vad har vi för nytta av den? Javisst, det kan vi undra nu när julljusen brinner och barnens ögon tindrar. Ubåtar är sedan länge en av de viktigaste delarna av svensk säkerhetspolitik. Om någon främmande makt funderar på att hoppa på oss så möter denna makt några av världens mest avancerade ubåtar som är osynliga och kan ställa till stor oreda.

Men vi har ju inget försvar? Är det då inte meningslöst med ubåtar?

Sanningen är att vi har skrotat invasionsförsvaret och ersatt det med ett insatsförsvar med kontraktsanställda. Det nya försvaret skall ha hög teknisk nivå. Idag går det inte att kriga med förluster på 70 procent som det var förr då vi soldater bokstavligen var "kanonmat". Idag är det hög rörlighet och skydd som gäller - och inte minst bra underrättelser. Försvarsbudgeten ligger i dagsläget på cirka 40 miljarder och en ny ubåt lär gissningsvis kosta 1 miljard. Mycket pengar.

Ubåtar från alla länder spelar en viktig roll i den marina säkerhetspolitiska kartan. Men det talas inte så mycket om dessa farkoster då de är osynliga. Deras signaturer blir allt mindre och svårare att upptäcka. Det gäller tydligen också en av A 26:ans egenskaper.

För en tid sedan frågade jag en fd försvarsminister (s) på besök i Nynäshamn om den eviga freden kommit till världen? Nej, tyvärr svarade han - underförstått vi måste ha ett försvar. Ytterst handlar det om Sverige blir utsatt för ett väpnat angrepp - skall vi försvara oss då?

Lästips: För den som vill skaffa mer kunskap om det svenska ubåtsvapnet så står det mesta i boken "Från Hajen till Södermanland - Svenska ubåtar under 100 år" av Fredrik Granholm, Marinlitteraturföreningen nr 89.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar