tisdag 27 december 2011

Omtvistad seglingspoäng vid OS 1912!





Det var inte självklart att seglingen i Nynäshamn skulle inräknas som idrottsgren vid OS i Stockholm 1912. Kritiker ansåg att när nationsstriden skulle avgöras med USA i ledningen med 129 nationspoäng före Sveriges 125 nationspoäng så skulle inte seglingen räknas då USA inte deltog med några båtar.
Att seglingen var omtvistad framgår av den debatt som föregick startskottet i Nynäshamn. Morgontidningen Dagens Nyheter ansåg att seglingen borde räknas bort då USA inte var med.
”Poängställningen mellan nationerna kan nu anses avgjord”, skrev DN underförstått USA var den segrande nationen om segling inte räknades med.
DN;s inställning fick mothugg av en text till en nyhetsbyrå som publicerades i flera tidningar. Med hänvisning till OS-sekreteriatet skulle kappseglingens poäng räknas in i nationstriden med hänvisning till senaste OS i London 1908 då så skedde.
Varje nation hade haft god tid att skaffa båtar till seglingen och USA hade dessutom vana att kappsegla i Europa ibland annat om Americas cup i ett tidigare skede.
Vid OS i London 1908 gick seglingarna i Ryde (Isle og Wight) mellan London och Portsmouth. Intresset var litet. Skulden till ointresset ansågs vara att den nya R-regeln från 1907 hade inte slagit igenom i seglavärlden. ”Glas-Kalle” Carlsson rorsman på svenskbåten 6:an ”Vinga” vann Sveriges första seglingsmedalj i OS genom ett gynnsamt vägval på sista kryssen i den friska vinden. Nu blev det som det blev – seglingen räknades med i nationsstriden vid OS 1912. När ”Kitty” (bilden)i sluttampen vinner 10-meters klassen får Sverige totalt 130 poäng och vann därmed nationsstriden med 23 guld, 24 silver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar