onsdag 18 april 2012

Nordens största vågbrytare till Nynäs!



Mellan 75 och 80 ton väger varje del av den vågbrytare som i fem delar byggs av företaget SF Pontana på västkustens ö Tjörn. Den totalt 380 meter långa flytande vågbrytarens fem delar skall vara på plats till sommaren stora spektakel i Nynäshamn - Jubileumsregattan till minne av OS-seglingarna 1912. Leverans till 15 maj, enligt tillverkaren.

Den första delen av vågbrytaren går ner 1.8 meter i vattnet för att lugna den sjö som uppstår vid hårda nordostliga vindar. Pontonerna är drygt 5 meter breda.


I anslutning till vågbrytaren byggs "Havstrappan" ut och väntas bli en social träffpunkt för de tiotusentals besökare som väntas komma från den 20 juli till den 8 augusti då firandet äger rum. (
   Övre bilden föreställer den danska sandön Anholts hamn med sina långa smäktande vågbrytare som skyddar från Kattegatts vresiga vågor från alla håll. Innanför pirarna ligger bryggor för besökande båtar.
    Anholt är en av våra paradisöar som vi anlöpt flera gånger. Ett av kvällsnöjena i denna danska hamn var att vandra runt  kolla in alla gästande båtar. Varje kväll strosade en lång kö av båtfolk och andra intresserade efter kajen..
  Möjligen kan den nya vågbrytaren i Nynäshamn öppna för ännu mysiga båtliv med en förlängd havstrappa. Med cirka 7 000 gästnätter finns det många intressanta flytetyg att kolla in.
  Sista bilden är en vy över den danska ön Läsö i Kattegatt - strax norr om Anholt - där vi i lä av vågbrytaren kunde förtöja med "Elisa" när det begav sig och gå iland och köpa rundstycken och spisa hakkebiff med pilsner och "den lille".
  "Vågbrytare" heter på engelska "breakwater" - häftigt eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar