måndag 14 maj 2012

Hårda prov på Norviks sprängsten!


 Senaste nytt från Stockholm hamn:
  Stockholm-Nynäshamn, Norvikudden

Stockholms Hamnar planerar en ny hamn för rullande gods och containers på Norvikudden i Nynäshamn. Stockholm – Nynäshamn, Norvikudden är framtidens godshamn i Östersjön.
Den nya hamnen kommer att ha sju kajlägen på totalt 1400 meter. Hamnen blir anpassad för både containerhantering och rullande gods.
Det finns tre huvudskäl att bygga Stockholm-Nynäshamn, Norvikudden: Stockholm växer, fartygen blir större och för miljön.
I december 2010 kom det positiva beskedet från Miljööverdomstolen, ett tillstånd att bygga godshamnen. Domen överklagades till Högsta domstolen som meddelade sitt beslut 26 april 2012 att prövningstillstånd inte meddelas.
Vad händer just nu?
26 april 2012 kom beskedet att Högsta domstolen inte ger provningstillstånd, vilket innebär att Mark- och miljödomstolens positiva dom står fast.
Nu när HD beslutat att inte bevilja prövningstillstånd går ärendet tillbaka till Mark- och miljödomstolen för att fastställa villkor för hamnbygget. Villkoren förväntas tas upp till prövning inom ett halvår. Därefter kan byggandet av hamnen börja.
Datum för byggstart fastställs så snart samtliga villkor är klara. Efter tre år kan det första fartyget tas emot.
Geotekniska undersökningar
Stockholms Hamnar genomför geotekniska undersökningar på Norvikudden med start i april 2012 Syftet är att samla in information om hur markytan påverkas vid hamnbyggnationen.
Vi undersöker marken på två sätt, dels med statisk belastning, dels med dynamisk belastning.
Statisk belastning innebär att vi lastar upp sprängsten i en fem meters hög och följer hur marken påverkas. Den dynamiska belastningen innebär att vi hissar upp en 20 tons vikt i en kran och släpper ner vikten från 20 meters höjd. Därefter kan vi dra slutsatser kring hur väl packad marken är.
Undersökningarna utförs inom avspärrat område på Norvikudden där den planerade godshamnen kommer att byggas.
Stone retro background:
  Varifrån kommer sprängstenen på Norviks udde som skall bli underlag för djuphamnan? Jo, den vassa stenen är en rest av det kalla kriget. För att ha beredskapslager av olja som skulle räcka i 3 år i händelse av krig så sprängdes stora bergrum ut under Nynäshamn för att bli oljelager och de jättelika bergrrummen invigdes av dåvarande industriministern Nils G Åsling.
  Sprängstenen - miljontals ton kubimeter - hävdes i sjön vid Norviks holme där det växte upp ett månlandskap som med tiden mest besöktes av rastande hundar.
  När Stockholms hamn för så där 20 år sedan köpte området så var det kalla kriget slut i princip dår Berlinmuren föll 1989. Det blev inget krig mellan öst och väst i Europa. Nya hamnen byggs på återerövrad mark som ett resultat av en avspänning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar