lördag 9 juni 2012

Rapport från öppet hus på "Oljan"!




  Idag lördag den 9 juni har vi varit på "Oljan" som höll öppet hus för allmänheten och berättade om sin verksamhet där 850 anställda gör sitt bästa för att krama det mesta ur varje droppe olja, enligt budskapet. Roligast var tältet där barnen kunde få göra sig en kopp asfalt enligt den modell som företag utvecklar med sina bitumenprodukter. Intressant var också rundturen med buss då vi fick se bland annat AGA:s nya klockan med naturgas som används i Nynäs produktion.
  Jag som seglade en sommar i början av 1960-talet som styrman på Johnsontanken "Framnäs" fick några nostalgiska vibbar när vi passerade några av de äldre husen från 1920-talet då "Oljan" tillverkade bränsle. Raffet byggdes 1928.  På 1960-talet gick "Framnäs" i skytteltrafik till svenska kusthamnat med olja  som  och lossades uppvärmd. Då upptäckte jag Nynäshamn för första gången och hade en glad kväll på hotellet som brann ner i slutet av 80-talet - men det är en annan historia.
 Här följer några utdrag ur företagets senaste årsredovisning.
Årsrapport 2011: sund utveckling, trots turbulensen Nynas redovisar en omsättning på 23,2 miljarder kronor för 2011, vilket är en ökning med mer än tio procent jämfört med 2010. Rörelseresultatet uppgick till 586 miljoner, vilket är en liten minskning jämfört med 2010.
Under 2011 rapporterade Nynas också övertagandet av Shell raffinaderi utanför Hamburg, Tyskland, som förväntas öka kapaciteten för nafteniska specialoljor med 30 procent.
  • Nyckeltal 2011 (2010)
  • Nettoomsättningen MSEK 23 223 (MSEK 20 579)
  • Rörelseresultatet MSEK 586 (MSEK 681)
  • Resultat efter finansiella poster MSEK 454 (MSEK 610)
  • Soliditet 35% (39%)
De råoljepriserna ökade gradvis från en nivå på USD 95/bbl i början av året till cirka USD 110/bbl i slutet av året, vilket påverkade Nynas rörelsekapital negativt. Nynas har också inför utmaningar i försäljningen av bitumen som används för asfaltytor på grund av budgeten kriser i hela Europa, men Nynas i stället upplevt en ökad efterfrågan på sina nafteniska specialoljor.
Trots den starka turbulensen har Nynas väl utrustade jämfört med andra branscher. Ljud kostnadskontroll ledde till möjligheten av investeringar som stärker Nynas utsikter. Bland övriga investeringar var byggandet av en ny svavelåtervinningsenheten vid Nynäshamn raffinaderiet inleddes under året. Tillsammans med andra investeringar, innebär detta att över en femårsperiod Nynas kommer att investera drygt 2 miljarder Nynäshamn bara att stärka raffinaderiets verksamhet.
I slutet av 2011, var ett 25-årigt hyresavtal tecknat inte annat följer av EU-godkännande, kommer att medföra Nynas övertagande av Shell raffinaderi utanför Hamburg, Tyskland. Detta kommer att öka bearbetningen kapaciteten för nafteniska specialoljor med 30 procent, vilket säkrar kontinuerlig tillförsel för att möta Nynas kunder ökade efterfrågan inom segmentet.
Nynas AB: s ordinarie möte kommer att hållas den 20 juni 2012.
  Det skall bli intressant i framtiden att få se Nynäs som en del av det kluster som bildas när Norvik skall byggas - inte minst tillgängligheten för sjöfarten i ostkustens säkraste djuphamn. Precis när vi passerade lättade en stor oljetanker som lossat så där en 50 000 ton olja från Venezuela för att hämta en ny last. På den tiden jag segladede gick Johnsonlinjens tankbåt "Oceanus" stadigt på oljehamnen i Venezuela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar