— När man går på vågbrytaren kommer man att känna sig som Jesus som gick på vattnet. Det blir läckert, säger Nynäshamns kommuns stadsmiljöchef Stefan Andersson.
Havstrappa och pir blir cirka 700 meter Lagom till sommarens 100-årsjubileum, Jubileumsregattan som firas till minne av OS-seglingarna 1912, står den sittvänliga havstrappan och piren klar. Dagens befintliga havstrappa förlängs med 250 meter. Det innebär att när havstrappan är färdigbyggd blir den totalt 330 meter med över 600 sittplatser. Den fem meter breda och närmare 400 meter långa piren som ska fungera dels som vågbrytare och dels som sittplats och promenadstråk, förses med bänkar, räcken, många flaggstänger och lampor.
Byggs för framtiden
Foto: Jan Klingeborn
— Havstrappan och piren kommer att stå klara när Jubielumsregattan drar igång 20 juli men de byggs inte bara för sommarens evenemang. Det finns många trista exempel på OS-satsningar som byggs bara för evenemangets skull. Så blir det inte med piren och havstrappan. Vågbrytaren skyddar gästhamnen från vindar och blir tillsammans med havstrappan även en viktig mötesplats för kommuninvånare och besökare också i framtiden, säger Stefan Andersson. — Nynäshamn blev vald till Årets båtkommun 2010, mycket tack vare vår fina gästhamn. Sen dess satsar vi hårt på att utveckla hela hamnområdet, både på hav och land. Piren och havstrappan är en del i den satsningen, säger kommunstyrelsens ordförande, Anna Ljungdell (S).
Jubileumsregattan som firas till minne av OS-seglingarna 1912 i Nynäshamn pågår 20 juli-5 augusti. Hundratals båtar deltar i flera seglingstävlingar och 250 båtar från början av 1900-talet är på plats. Det blir artistuppträdanden, barn och ungdomar får prova på idrotter under ledning av svenska olympier med mera.
(Källa Nynäshamn kommun)
Kommentar; För oss som regelbundet trafikerar skärgårdsöarna utanför Nynäshamn är den nya piren ett nytillskott i stadens waterfront och kapten som rattar skärgårdsbåten Utö Express får nu ta vägen via prickrännan för att ta sig ut. Bryggexperterna på ljugarbänken vid Rökeriet tror att isen i vinter kommer att ställa till problem för nya flytande vågbrytaren. De förväntar också att liksom Tor Isedal i Lasse Åbergs båtfilm SOS sätta ett streck i havstrappan för varje båtägare som kör på den nya piren när höstmörkret faller. De varslar om en kommande debatt i lokaltidningen "Värdsbladet" att kommunen får skulden om någon kör på piren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar