lördag 9 februari 2013

BegBåt: ATT KÖPA EN BUSKE

  

 Båtköp är sällan rationella vare sig det handlar om nya båtar eller begagnade båtar. Det är lätt att köpa en "buske" som seglare ibland kallar dåliga båtar. Vår första "buske" var en koster (bilden) som kostade 4 000 kronor. Året var 1967 och hon var till salu på Biskopsuddens marina på Djurgården i Stockholm.
  Efter att ha pröjsat cash till båthandlaren startade jag snurran som hängde med köpet och puttrade mot Danvikskanalen och Hammarbyslussen. Första resan slutade med att jag missbedömde farten och brakade in med stäven i slussporten. Kostern hade utanpåliggande roder och det var nödvändigt att greppa pinn och samtigt hantera backreglaget på snurran som vispade tomt utan någon större verkan. Rena akrobatiken.
  Nåväl - efter slussningen puttrade jag vidare mot Ulvsundasjön för att vidare gå upp i "Marabou River" det villa säga Bällstaån och Bällstavikens Segelsällskap där vi lyckats få en uppläggningsplats och en båtplats. Vi bodde i "Sumpan" - Sundyberg - på den tiden och båtklubben låg på promenadavstånd från bostaden.
  Det var höst och båtarna skulle upp. Gubbarna - för det var mest gubbar - samlades och lade ut rännor som sedan smordes in med någon kletig massa - möjligen var det såpa. Första båten lades på slipvagnen tvärs som sedan vinschades upp. Båten handbaxades sedan till den kletiga rännan genom att några gubbar drog i stäven och två gubbgäng pallade båten på var sida. Sedan drogs båten på plats och stöttades upp. Det var mest smala Mälar22_or och en och annan liten JOG-kryssare.
  Vårt blåmålade kosterfynd mastades av vid mastkran och jag insåg att den genomgående masten kunde bryta upp däcket om något gick snett. Sedan baxades hon på plats utan större problem och täcktes.
  Senare en dag men froströk på platsen kom en båt långsamt fram mot slipvagnen. Det var kostern "Cheek av Mysing" med sin skeppare Woldmar Serrander som kom in på sista båt efter en säsong i skärgården. Han ville ligga sist på slipvagnen för att komma i som sista båt. Serrander noga med allt. Han pikade mig när jag lade båtshaken år fel håll.
  - Kroken skall alltid ligga med riktning föröver!"
Fortsättning följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar