lördag 23 februari 2013

Fiskspaning: SVENSKARNAS NATIONALFÖDA!




  
 Strömming är vår nationalföda, lär skalden Evert Taube ha sagt vid något tillfälle och visst träffade han rätt. Strömming har också kommit tillbaka som god matfisk efter några år i exil på grund av utsläpp i Östersjön. Nu säger forskarna att läget för denna fisk som norr om Kalmartrakten kallas för strömming och för sill längre sydvart. Sill finns i norra Stilla havet, Nordatlanten, Nordsjön och Östersjön och lever av plankton.
  Sill (Clupea harengus) tillhör familjen sillfiskar (Clupeiade) som ockaå kallas benfiskar och består av 180 arter. Sill, skarpsill och sardin tillhör de vanligaste sillfiskarna.
  Stekt strömming tillhör livets delikatesser och kan nu ätas stående i ett nyöppnat rullande gatukök på Alkärrsplan  i Nynäshamn som fyndigt kallas Strömmingslådan.
  Rycka strömming på våren "när den går till" är ett nöje för oss båtfarare och på senare år känns det som tillgången har blivit bättre.
Skanssundet mellan fastlandet och Mörkö strax söder som Södertälje är ett populärt tillhåll för strömmingsfiskare.
  Jag är uppväxt på fisk och inte minst strömming. Min far Ivar Öhman var son till fiskhandlare Calle Öhman i Trosa som sålde tonvis med fisk när det begav sig. Trosa-fiskarna tog sina fångster i farvattnen kring Öja och Landsort - men det är en annan historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar