onsdag 24 april 2013

Sjösättningsdax: GLÖM INTE DYVIKAN!






  Valborgshelgen mellan april och maj är för många båtfarare sjösättningstid. En kollega till mig hade alltid som mål att kunna segla varje år till Valborg och få uppleva att ha hal nattis på fördäcket. Hon seglade mycket ensam bland annat en Stor-Triss till Åland när det begav sig. 
  Sjösättning (eng. launching, tysk. Stapellauf) är ett högtidligt ögonblick i båten/fartygets liv. Ett stort fartyg är för det mesta inte sjöklart när det sjösätts. Hon skall sedan utrustas för att kunna seglas eller köras. Vi sjösättningen - stapelavlöpningen - skall det nya båten/fartyget döpas helst av en kvinna som önskar båten/fartyget lycka och välgång på sina resor över de sju haven. En flaska champagne kan krossas mot stäven i dopögonblicket och den bör vara säkrad så att ingen råkar illa ut om inte flaskan går sönder. I sjömanstraditionen i bland annat England finns instruktioner hur detta skall gå till.
  Dyvikan är ett annan sjöterm som dyker upp vid årets sjösättning inte minst i mindre båtar. Dyvika (eng. plug, tyska.Bootspropfen) är en träplugg eller dylikt som insättes i dyvikshålet (plug hole - Bootspropfenloch).  Dyvikshålet är öppet under den tid båten ligger på land för att vatten inombords skall kunna rinna ut. 
  "Det är således en länsanordning när båten är hissad men motsatsen om den drages ut när båten är är i sjön", skriver Emil Smith i sin nautiska ordbok utgiven första gången 1914.
  Att förse en ny båt med ett målat öga i förstäven är också en tradition i vissa länder. Ögat skall garantera att båten på sina färder har koll föröver.
  En fritidsbåt sjösätts bottenmålad och klar med hjälp av en vagn eller mobilkran. Det är ett lustfyllt ögonblick av frihet när båtägaren ser och känner att hon flyter välputsad och fin. 
  Ett stort fartyg sjösätts med aktern mot vattnet och skall helst glida ner av sin egen tyngd. Det händer att nybygget sjösätts med sidan mot vattnet och då blir det en rejäl svallvåg när hon plumsar i sjön.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar