onsdag 16 september 2015

Miljöspaning: HAVETS LIV FÖRSVINNER!

   
Nytt larm om världshaven. Hälften av livet har försvunnit rapporterar Världsnaturfonden. Populationen av marina däggdjur, fiskar, fåglar, och kräldjur har minskat med 49 procent sedan år 1970. 
  5 800 av 1 234 arter har granskats. Vissa arter har drabbats hårdare till exempel makrill och tonfisk som minskat med 74 procent. Var fjärde art av haj och rocka är hotad.
  Överfiske - det vill säga nationers fiskeflottor som rovfiskare anges som en av orsakerna. Den globala fiskeflottan är två till tre gånger större än vad som kan anses hållbart.
  Hälften av världens koraller och ungefär en tredjedel av sjögräset har försvunnit globalt.
  I Sverige finns flera alarmerande siffror. Ålgräsängarna på västkusten har minskat med 60 procent sedan 80-talet. Sjögräsängar är viktiga områden "barnkammare" för marina arter.
  FN skall inom kort ha ett möte i Paris där rapporten kommer att presenteras tillsammans med andra. Nya hållbarhetsmål skall bestämmas innan FN:s stora klimatmöte i november.
  Fisken vi äter per person och år globalt har ökat sedan 1960-talet från 9,9 till 19,2 kilogram. 
  Mer än en tredjedel av all olja och gas som tas upp kommer från havet.
Källa: Världsnaturfonden WWF

1 kommentar:

  1. Vad skall vi båtfarare ta vägen om havets liv fortsätter att försvinna? Miljöfrågan måste komma först på båtfolkets agenda.

    SvaraRadera