torsdag 7 januari 2010

Ady Gil sänktes i försök att stoppa valfångst.







Vilken var båtvärldens hittills coolaste båt? Allt talar för att det var den extrema trimaranen Ady Gil (tidigare Earthrace) som under trettonhelgen i januari rammades och av en japansk valfångare i Antarktis i ett försök att stoppa den fångsten av vikvalar. Båten skadades så illa att den sjönk.
Ady Gil var en 78 fots (24 meter) trimaran som byggdes 2007 för att slå ett världsrekord för motorbåtar jorden runt och hade Auckland, Nya Zealand som hemmahamn. Båten ritade av Craig Loomis Design Group och byggdes av Kaliber Boats. Skrovet var sammansatt av exotiska material som kolfiber och kevlar och målad med giftfri färg.
Båten var motorutrustad med 2x540 hk dieselmotorer tyå Cummins/Mercruiser och drevs med biodiesel en blandning av animaliska fetter och vegetabilisk olja. Motorerna kan också köras på vanlig diesel. Toppfart 45 knop.
Båtbygget kostade cirka 2,5 miljoner dollar och bygget finansierades huvudsakligen genom sponsorer. Båtens ägare heter Peter Bethune.
Den dramatiska kollisionen med det japanska valfångstfartyget Shonan Maru 2 inträffade den 6 januari 2010 och resulterade i att båten sjönk. Samtliga ombord räddades. Ady Gil deltog i ett projekt att stoppa valfångsten i Antarktis i samarbete med miljöorganisationen Sea Shepard.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar