torsdag 14 januari 2010

Stopp för toatömning fritidsbåtar.




Omkring 80 000 fritidsbåtar berörs av ett förslag till stopp för toatömning till sjöss som gjorts av Transportstyrelsen. Utredningen som nu är ute på remiss har beställts av regeringen.
Budskapet är att båtägare inte länge skall få släppa ut toalettavfall i vattnet. Det skall lämnas i speciella toasugar iland.
Transportstyrelsen fick uppdraget av regeringen i mars 2009 att utreda hur ett generellt förbud skulle se ut och vilka lösningar som kunde tänkas tillåtas. I dagsläget finns toasugar i 92 av landets kommuner. En toasug (bilden) finns till exempel i Nynäshamn, en av Stockholms skärgård större gästhamnar. På andra håll i skärgården finns toasugar men de har fungerat dåligt eller inte alls enligt kritiska rapporter från gästande båtturister.
En toasug skall skötas av kommunen med staten betalar investeringen och skall avsätta 16 miljoner kronor för detta, föreslår utredningen. Då skall gästande båtägare kunna tömma sin fulla bajstank gratis är det tänkt. (Kolla in symbolen för hamn med toasug!)
Ungefär 10 procent av Sveriges cirka 720 000 fritidsbåtar har toalett och av dessa har endast 13 procent fast toalett med septitank för avfallet.
Om förslaget går igenom måste många båtägare bygga om sina toaletter för att slippa tömma i bajset i sjön vilket då blir en olaglig handling som kan beivras. Kustbevakningen förslås bli tillsynsmyndighet med rätt att utdöma ordningsbot på plats. Lagstiftningen ses som en följd av en accelererande övergödning av Östersjön och att Sverige 1992 lovade i Helsingforskonventionen att lagstifta på området.
De informationskampanjer som försökt förmå båtfolket att frivilligt sluta släppa ut bajset i sjön bedöms ha misslyckats.
I mars 2010 kan förslaget efter remissrunda bli en proposition att behandlas i riksdagen. Lagen kan tidigast träda i kraft 2011.

3 kommentarer:

  1. Ohoj alla båtvänner!
    Spaden har för det mesta varit vårt verktyg för fekalierna under familjens seglingar upp och ner efter ostkusten. Gå iland, gräv en grop, gör dina behov, ta med papperet ombord i en plastpåse för att avlämnas i närmaste Sopmaja eller Sopcontainer.
    Alltid lika trist att varje höst se dessa bajshögar i sköna naturvikar där toapapperet fladdrar likt trötta älvor mellan buskarna.
    För att inte tala om vad som kommer flytande från gästbåten strax efter kvällsdoppet från badstegen.
    Sorgligt att samhället måste gå in med ett förbud för att lösa denna självklara fråga.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    I jämförelse med all annan ständigt pågående förorening i alla former i Östersjön så måste väl ändå utsläpp av fritidsbåtars futtiga svartvatten några veckor per år vara en "droppe i havet"? Börja med att reglera böndernas användning av kemikalier först, eller kläm åt handelsflottans långt större illegala utsläpp av tankrengöringsrester mm. Då tror jag man får effekt.

    Tack för en trevlig blogg; välkommen till min: http://dackarensvea.blogspot.com

    PS: ja, vi har septiktank...

    SvaraRadera
  3. Ohoj Theo! Tack för kommentar och inbjudan till din mysiga blogg. Mera sånt.
    Båtfolket kan knappast få positiv särbehandling av politikerna om "svartvattnet". Förbudet måste blir generellt om det skall vara någon mening. Östersjökonventionen är tydlig vad gäller tankrester(kriminellt att släppa ut) men den svåra biten har vari att bevisa vem som släppt ut eländet liksom övervakningen. Sverige har 270 mil kust att bevaka.
    Vi som kör med spade och har septitank har inte mycket att oroa oss för. Fler toatömningar iland som fungerar är en väg ut ur skitläget.

    SvaraRadera