måndag 11 januari 2010

Unga "Jesse" passerar Kap Horn!




Foto: JESSICA WATSON Öarna Diego Ramirez strax innan Kap Horn. Grattis telegram på Internet från EPL Teamet i Australien.

Jessica erövrar CAPE HORN, heter det idag på hennes hemsida (http://www.jessicawatson.com.au/). Hennes support team i Australien som har daglig kontakt med den 16-åriga långseglaren skriver så här:
Onsdag 13 Januari, 2010 (10:00 AEDT)
Vi är otroligt stolta att meddela att Jessica Watson har besegrat Mount Everest för sjöfarten genom att runda Kap Horn i kväll kl 8:40 (AEDT), göra det i 40 knops vind, (ca 20 m/sek) dimma, duggregn och ett gropigt hav med vågor på fyra meter...
De hårda vindarna som var väntade skall enligt prognosen avta i farvattnen nordost om Falklandsöarna dit den nya kursen leder.
Jessica har nu seglat 9.800 sjömil på 88 dygn av sin ensamsegling och är snart halvägs på sin planerade jordenruntsegling. Mycket arbete ombord återstår att göra för Jessica, är denna dag som hon aldrig kommer att glömma.
Slutligen, ett stort tack till alla trogna bloggare för era underbara bidrag till Jessicas segling. Bilden ovan är en hyllning till Jessica och hennes team på uppdrag av alla bloggare, från Blogger Samurai (Sam).
Mer detaljerade uppdateringar på Jessicas avrundning kommer att publiceras i morgon (AEDT).

Den unga ensamseglaren 16-årige Jessica Watson ombord i Ellens Pink Lady har nu passerat Kap Horn som blir ett av rekordseglingens etappmål. Mamma och pappa från Australien har hyrt ett flygplan för att beskåda sin seglande dotter från skyn när hon passerar denna legendariska udde.
Jessica har nu seglat cirka 9 000 sjömil av sin planerade solosegling jorden runt på 23 000 sjömil och i söndags den 10 januari hade hon cirka 300 sjömil kvar till Hornet. De senaste dagarna har vädret varit lugnt med vindstilla och dyning. Tidigare har den blåst hårt med kulingar på cirka 15 meter per sekund vindstyrka och fyrameters vågor. Allt ombord har fungerat bra så när som lite trassel med storseglet. Kylan med temperaturer ner mot sju grader plus Celcius har varit besvärande.
”Jesse” har varit förvånad över det tidvis lugna vädret. Så här skriver hon på sin blogg:
”Jag har inte upplevt något spännande här nere för tillfället. Vi har fortfarande har väldigt lite vind och gör liten distans mot Kap. Denna långsamma framfart i lätta vindar hade jag inte väntat mig så jag måste ändra mina förväntningar.
Igår mojnade vinden ut igen till den grad att Ellens Pink Lady lågt helt stilla och rullade på en glasartad dyning ganska många timmar. Jag var tvungen att sitta ute i sittbrunnen och handstyra eller låta självstyrningen Parker göra jobbet under tillsyn för att hålla oss på rätt kurs.
Jag erkänner att jag ibland har lust att ge upp och låta henne driva och gå ned i den varma ruffen – i alla fall större lust än när vi seglade genom de vindstilla bältena i Doldrums. Där var det mycket varmare”

I fortsatt väder med goda vindar räknar Jesse med att vara vid Kap Horn i morgon onsdag den 13 januari och hon håller alla tummar för att mamma och pappa skall se henne då från skyn i sitt flygplan.
"Jesse" mål är att fortsätta och ta sig runt jorden och blir i så fall den yngsta soloseglaren i historien. I sommar någon gång anlöper hon hemmahamnen i Australien om allt ombord i 34-fotaren Ellens Pink Lady fungerar som det ska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar