tisdag 5 januari 2010

Japansk valfångare sänkte miljöaktivisters båt












Miljöaktivister som protesterat mot den japanska valjakten anklagar ett japanskt valfångstfartyg för att ha kluvit deras motorbåt mitt itu i vattnet utanför Antarktis på onsdagen.
Alla de sex miljöaktivisterna ombord räddades oskadda, men den 24 meter långa trimaranen Ady Gil - värd nära 9,5 miljoner kronor - sjönk.
Enligt aktivisterna, som tillhör organisation Sea Shepherd Conservation Society, gick det japanska fartyget rakt på Ady Gil och delade båten i två delar.
- Vi anser att det var avsiktligt. Vår båt stod helt still och de kom praktiskt taget rakt över dem, säger gruppens australiensiske gruppledare Jeff Hansen till Reuters.
Händelsen inträffade när aktivistbåtar gensköt det japanska fartyget nära Commonwealth bay i Antarktis, säger Hansen.
Valfångarna hävdade att de beskjutits av aktivisterna och enligt uppgifter ska de ha försökt att sabotera fartygets propellrar. En talesperson för det japanska fiskedepartementet avböjde att kommentera incidenten eftersom man fortfarande samlade information om det som hänt, skriver Reuters.
Flottan med japanska valfångstfartyg har som mål att harpunera upp till 935 vikvalar och 50 utrotningshotade sillvalar under den nuvarande sommaren söder om ekvatorn.
Kommersiellt valfiske har varit förbjudet sedan 1986, men japanerna fortsätter att jaga val med argumentet att det är i forskningssyfte och att man övervakar valarnas inverkan på fiskebeståndet. Jakten väcker kritik från länder som Australien och Nya Zeeland, som är motståndare till valfångst. (DN-AP-Reuters)

(Bilder: Båten Ady Gil uppges ha sänkts av ett japansk valfångsfartyg i Antarktis. Foto AP)
Japansk valfångst fördöms
Japan upplevde ännu ett nederlag i valfångstfrågan på onsdagen. En resolution som fördömer den japanska valjakten antogs då vid det pågående mötet i Sydkorea inom Internationella valfångstkommissionen (IWC).
Men Japan, som dödat över 8 000 valar sedan 1987, säger att landet ändå tänker fortsätta jakten. Japanerna, som redan förlorat ett par viktiga omröstningar, hade hoppats att resolutionen skulle röstas ned. När räkningen var klar stod det dock klart att den antagits med siffrorna 30 mot 27, skriver nyhetsbyrån AFP. Samtidigt avslogs ett japanskt förslag om att avveckla valreservatet runt Antarktis.
Resolutionen, som lagts fram av Australien, rör den så kallade vetenskapliga valfångsten. Sedan 1986 råder ett moratorium mot kommersiell valfångst, men undantag ges för dödande av valar i vetenskapligt syfte.
Denna rätt har Japan använt sig av ända sedan dess. Enligt en färsk sammanställning i den vetenskapliga tidskriften Nature har japanerna sedan moratoriets införande dödat cirka 7 900 vikvalar, 243 tropikvalar, 140 sejvalar och 38 kaskeloter för, som det heter, vetenskapliga ändamål.
Fristående forskare skriver dock i Nature att det vetenskapliga utfallet av dödandet har varit "synnerligen magert". Merparten av köttet från valarna säljs för övrigt öppet i Japan.
Nyligen meddelade japanerna att de har för avsikt att mer än fördubbla fångsten av vikval, från 440 till 935 djur, och samtidigt inleda fångst av de sårbara arterna sillval och knölval. Resolutionen uppmanade Japan att inte genomföra utvidgningen. Bland länderna som stöder resolutionen återfinns Sverige.
- Sverige har en konsekvent hållning i den här frågan. Den japanska fångsten är okontrollerad och nu går man dessutom och fördubblar kvoten på egen hand. Vi finner den här eskaleringen väldigt bekymmersam, säger Peter Westman, departementsråd på miljödepartementet.
Direkt efter omröstningen meddelade dock Akira Nakamae från det japanska fiskeridepartementet att resultatet från omröstningen inte påverkar det japanska beslutet. Han sade kort att Japan avser att fördubbla sin fångst som planerat (TT.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar