onsdag 6 januari 2010

Greenpeace mot japansk valslakt i Antarktis

(Bild: Död vikval framför stäven på japanskt valfångstfartyg i Antarktis. Foto: GREENPEACE)
Greenpeacefartyget Esperanza bevittnar valjakten i Antarktis. De japanska valfångarfartygen Yushin Maru och Kyo Maru Nr.1 hör till den japanska valfångarflottan. De för sedan över fångsten till fabriksfartyget Nisshin Maru.
De två Greenpeace-fartygen Esperanza och Arctic Sunrise har efter flera veckors sökande nu hittat japanska valfångstfartyg i Södra ishavet, mellan Tasmanien och Antarktis. Rörliga bilder visar hur japanerna harpunerar en stor vikval och hissar den upp på däck där sex andra harpunerade valar ligger.
Japanerna har inlett sin årliga valjakt men Greenpeace kräver att de genast lämnar det internationellt erkända valreservatet "Southern Ocean Whale Sanctuary" och slutar att jaga valar.Åtta gummibåtar från Greenpeace två fartyg konfronterade valfångstfartygen och höll upp banderoller med budskapet "defending the whales" och "stop whaling".
När Greenpeace-fartygen annonserade sitt krav kom två fångstfartyg med döda vikvalar hängandes längs relingen, redo att överföras till japanernas fabriksfartyg, Nisshin Maru. Men Greenpeace fartyg Esperanza blockerade då vägen varpå ett av de japanska valfångstfartygen två gånger knuffade bort Greenpeace fartyg. För att inte riskera säkerheten drog sig Esperanza tillbaka.- Den internationella valfångstkommissionen IWC har flera gånger protesterat mot Japans kommersiella valfångst som sker under täckmanteln av ”vetenskaplig forskning”, säger Arne Sørensen, Greenpeace danske kapten på Arctic Sunrise.- Japan har sagt att de vill fördubbla deras årliga fångst och förutom minkvalar vill de också fånga vikvalar och knölvalar. Det accepterar inte Greenpeace och därför försöker vi stoppa fångsten, fortsätter han.
De japanska valfångstfartyg som Greenpeace hittat består av tre valfångstskepp utrustade med harpuner, två spaningsfartyg samt fabriksskeppet Nisshim Maru. Trots förbudet mot kommersiell valfångst så vill Japan i år fånga upp till 935 vikvalar och 10 sillvalar med hänvisning till att fångsten är för ”vetenskaplig forskning”.- Ingen luras av det ”RESEARCH” som står skrivet på det japanska fabriksskeppet. När valarna har mätts och vägts av ”forskarna” flår slaktarna på skeppet valarna som skärs upp och säljs på marknaden. Det är pengarna som styr, inte vetenskap, säger Shane Rattenbury, Greenpeace expeditionsledare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar