onsdag 13 januari 2010

Båtfråga: Är "böldpesten" botad?




Böldpest på båtar- är den borta? undrar en bloggläsare som kallar sig "Skiptrött" och som är på gång att köpa en begagnad segelbåt från 70-talet, Båten ser fin ut vid ett första påseende. Kan den vara angripen av böldpest? Jag har läst på nätet om denna åkomma men är osäker på om hotet är överdrivet eller ej.
Sjövet svar:: Nej, böldpest på båtar byggda i glasfiberarmerad plast är fortfarande ett problem som är svårt att överblicka. 2 600 träffar på Internet Google gav en fråga om ”böldpest på båtar” i januari 2010, vilket tyder på att böldpesten fortfarande är ett problem och ett jobbigt sådant att åtgärda.
Var tionde båt kommer att drabbas av böldpest, var budskapet i början av 1990-talet då problemet debatterades livligt. Böldpestens orsaker sades vara dålig plastkvalitet, slarv och smuts vid båttillverkningen, båten tar aldrig upp för att torka, låg salthalt i vattnet och hög vattentemperatur.
Vatten i kombination med vattenlösliga ämnen i laminatet är två förutsättningar för att böldpest skall bildas. Pesten börjar ofta i det yttre skiktet av båtens lastlaminat under vattenlinjen för att sedan succesivt angripa längre in. Angreppen är inte alltid synliga.
De som forskat i böldpest tror att låg salthalt i vattnet bidrar till att laminatet lättare får böldpest. Likaså höjd vattentemperatur stimulerar processen. Plastbåt som ligger lång tid i vatten utan att laminatet får torka ut löper större risk att få böldpest jämfört med båt som tas upp på land. Alla plastbåtar tar upp 2-7 procent vatten i laminatet.
Att reparera en böldpestdrabbat båt är ett mödosamt arbete och kan bestå av följande moment: · Borttagning av bottenfärg och skadat laminat.
· Rengöring.
· Torkning.
· Uppbyggnad av skyddsbarriär.
Sandblästring är en bra metod att få bort gelcoaten. Den nakna skrovet skall sedan tvättas noga och få torka länge, upp till ett halvår enligt bedömare. Sedan läggs en skyddsbarriär på som kan bestå av epoxi eller tvåkomponents tjärepoxy. Ett företag som säljer metoden finns på Internet (http://www.epotex.se/)
Att reparera böldpext kan kosta 2 000 kronor per kvadratmeter. Försäkringsskyddet är dåligt och täcker inte skada av böldpest. Kritiker anser att skada av böldpest bör jämföras med sjöskada. (Bilder: En fuktmätare hjälper till att avslöja böldpest. Böldpestdrabbad segelbåt som fått skrovet slipat. Foto: EPOTEX)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar