måndag 17 maj 2010

Yngste rekordseglaren Jessica i mål!







Långseglaren Jessica Watson 16 år från Australien har nu avslutat sin segling jorden runt med 34-fotaren Ellas Pink Lady. Hon blir därmed den yngsta långseglaren i historien som klarat en non-stop-segling ensam runt alla de fem stora kapen och rundat Kap Horn och Kap Aghulas på Afrikas sydspets.
Vi oroliga båtföräldrar som följt Jessicas segling via Internet pustar nu ut av glädje för att hon klarat denna ansträngande uppgift att orka ensamsegla en så stor båt i över ett halvår utan knot och utan att trilla överbord. Av hennes berättelser att döma har humöret varit stabilt trots tidvis hårt väder.
Jessica har haft god support från land med snabb kommunikation med bland annat satellittelefon. Internet och GPS har revolutionerat långseglingen inte minst när det gäller att ha koll på väder och vind.
Hur kan då hennes föräldrar tillåta att Jessica gav sig ut ensam på havet? Den frågan kommer sannolikt att dyka upp nu när hon skall berätta om sin bedrift.
De brittiska experter som nu sägs ifrågasätta hennes rekord kan däremot slänga sig i väggen. Det sägs att de regler som gäller för dylika rekordseglingar gäller för seglare som fyllt 18 år. Jessica anlöpte hemmet i Sydney några dagar före sin 17 års dag. De som skrivit reglerna kunde aldrig ana att en så ung seglare på ett sjömässigt sätt skulle klara av bedriften.
Flaggan i topp för rekordseglaren Jessica!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar