onsdag 26 maj 2010

Knopbyte - går det?



Fråga: Varför envisas båtfolket att använda ”knop” som begrepp för fart till sjöss? Är det inte dags att avveckla denna till synes mossiga tradition och gå över till samma mått på hastighet som iland nämligen ”kilometer per timme”.
Livet för oss bilförare till sjöss skulle bli mycket enklare.
”Knoptrött”
Svar: Kravet låter vettigt men att åstadkomma en förändring är inte så lätt som det låter. Systemet bygger på vissa matematiska principer. Hastigheten till sjöss uttrycks alltid i ”knop” som avser antalet sjömil som båten tillryggalägger på en timme. Uttrycket härstammar från det antal knopar på en lina som löpte ut under en viss tid.
En båt som gör sex knop tillryggalägger sex sjömil på en timme, det vill säga en sjömil var tionde minut.
En ”sjömil” är något båtfararen måste känna till inte minst för att kunna bestämma sin position. Uttrycket är numera internationellt vedertaget inom sjöfarten. En sjömil motsvarar ungefär sträckan 1 852 meter.
Matematiskt så används cirkelns indelning som grund för att räkna fram längdmåttet ”sjömil”. Jordklotet är en sfär och kortaste avståndet på sfären är längden på den storcirkelbåge som förenar punkterna.
En storcirkel delas i 360 x 60 = 21 600 lika delar. Varje sådan del blir längden av den storcirkelbåge som en vinkel vid jordens medelpunkt av en bågminut upptar på jordytan.
Sambandet mellan denna längdenhet och meter kan räknas ut. En meter motsvarar en tiomiljondel av jordmeridiankvadranten. En sådan kvadrant är 90 x 60 = 5 400 bågminuter. Enhetens längd i meter blir därför 10 000 000 : 5 400 = cirka 1 852 meter.
Att ändra på detta menar vi marina nördar skulle vara att på allvar försöka hävda på nytt att jorden är platt som en pannkaka.
Goda vindar från Kajutan!

3 kommentarer:

  1. och det här med tummar...

    SvaraRadera
  2. När jag tog min skepparexamen 1982 så användes begreppet "sjömil" i litteraturen för att beskriva sträckan motsvarande fyra (4) distansminuter, en distansminut är då ca 1852 meter. Har det skett något mer formellt kring definitionen av de olika begreppen eller rör det sig om ett allmänt slarvande med begreppen/språkbruket som gjort att sjömil nu används istället för distansminut? Hoppas Sjöman Öhman kan sprida lite ljus i frågan?

    SvaraRadera
  3. "Sjömil"är numera vedertaget inom sjöfarten för "nautisk mil" eller "distansminut" I traditionen användes "sjömil" som motsvarade en gammal georgrafisk mil som var 7 420,44 meter. En fjärdedels sjömil kallades "kvartmil" och var 1855,11 meter ungefär lika med en nautisk mil 1 852 meter. Det beättas att kustbefolkningen i Sverige gärna använde detta mått.
    Hur som helst dyker frågan upp oftast när "sjömil" flyter upp till ytan och det är bara roligt. Under min tid till sjöss (1957-65) sa vi på bryggan "mil" som en förkortning av "sjömil" eller "distans" som en förkortning av "distansminut".
    Under min tid som båtfarare i fritidsbåtar har jag använt samma benämningar.

    SvaraRadera