måndag 28 mars 2011

Senaste nytt från SJÖGÅRDEN


Nyhetsblad vecka 113 2011 www.sjogard.se Stockholms Sjögård kommer att kalla 2–3 repr för våra 60 medlemsorganisationer till årsmöte 5/5 1730 å Sjöhistoriska museet. Efter årsmötet: Hur skall vi få politiker och andra att förstå betydelsen av en maritim inriktning å Galärvarvet och Skeppsholmen.

Din organisation/förening behövs. I nästa HKV NYTT kommer vi att visa vad vi vill med Galärvarvsområdet. Vi kommer också att inbjuda representanter för "våra hyresvärdar". Macka serveras.

Sjöhistoriska museet samlade ett 30-tal representanter till ett uppskattat seminarium om Sjöhistoriskas engagemang å Galärvarvet (vi vill byta tillbaka från park till varv) De flesta av oss ville gärna tala om hela området från öster om gamla minsveparhallen (Junibacken) till Allmänna gränd via Vasa, Kajer, Båthallar, Galärskjul, Dyktankhuset, Museipiren samt Aquarium och en SJÖPARK på Tivolitomten.

Viktig fråga 5/5. Upptäck Sjögården Det förekommer många guidade visningar. Skall vi ta fram "besökspaket" för främst skolklasser i samarbete med Sjöhistoriska m fl Exempel: En skolklass kan vilja besöka Isbrytaren S:t Erik, Finngrundet, Båthallar, af Chapman, Skärgårdsstiftelsen, Skeppsholmsgården, Shamrock och Båtbyggeri, Briggen Tre Kronor. Läraren kontaktar "oss". Vi skickar underlag med hänvisning till vår hemsida. Dessutom frågor för eleverna att förbereda. De möts av någon, som kan leda klassen till de olika besöksobjekten. Besöket inleds eller avslutas med medhavd matsäck. Det som barn upplever förmedlas även till föräldrarna!

Statens offentliga utredningar 1966:27 om Skeppsholmens framtida användning "Direktiven säger bl a "att söka förvandla områdena till en levande stadsdel med kulturell inriktning under beaktande av de pietetskrav som områdets historia, läge och bebyggelse otvivelaktigt uppställer."

Beckholmens Dockförening Den omfattande saneringen påbörjas inom kort. Den kommer att innebära en del problem med framkomligheten. Men så bra att detta äntligen blir gjort. Vinterliggarna Gretel, Amber, Elvira och Baroque dockar ut 11/4 vid 12-tiden. Reparationsvarvet: Ö dockan: Ebba av Ornö och Vaxholmsbolagets Nämdö. G5 dockan: vägfärjan Nina. Vid kajerna Gälnö, Fladen, Ulvön, teaterskeppet. Skeppsholmen och Statens Fastighetsverk (SFV) är Skeppsholmens hyresvärd.

Under några år har det varit en debatt i media om behovet av kostnadshyror för kulturbärande verksamheter som teatrar och museer. Vi har några sådana byggnader på Skepps- och Kastellholmen som verkligen är viktiga för kulturarvet. Visst måste man kunna åstadkomma så kallade kostnadshyror för Kastellet, Fundamenten (Skeppsholmsgården), samt Sjöofficerssällskapet och Råseglarhuset? Utan de verksamheter som där bedrivs förlorar området en stor del av sin karaktär.

Vad säger Socialdepartementet som numera är huvudman för Statens Fastighetsverk? Skeppsholmen och utbildning På Skeppsholmen har tusentals värnpliktiga och många hundra officerare utbildats. Utbildningen bedrevs på den östra delen av holmen avskild från varvsverksamheten. I exercishallen tränade man hantering av kanonjollar. Några av båtarna ligger kvar under Arkitekturmuseet. Ledarskap var minst lika viktigt då som nu.

Kaptenen vid Kungl Flottan, sedermera konteramiral Göran Wahlström, var en föregångsman som fick uppdrag att skriva en bok om Befälsutbildning, som kom ut 1927. Han upplevde uppenbarligen att kollegor var kritiska och skrev därför följande tänkvärda ord. "Om boken skulle komma under ögonen på någon sjöofficer, som icke längre räknar sig till de "unga", torde han benäget observera att den inte är riktad till honom. Han vet det mesta av det som står skrivet här förut. Eller också vet han det som han – och i många fall säkerligen med rätta – anser vara bättre. Men det utesluter icke den möjligheten att han i denna stund vetat ännu mer, varit ännu mer förfaren i befälsutövningens konst, om han vid de första stapplande stegen på sin befälhavarebana kunnat stödja sig på en handledning i stil med denna". Hotellrum 135 är tillägnat Wahlström. Göran Wahlström med hustru Märta Lagerberg, bodde 1923-26 Långa Raden 5 och 1938- 43 Långa Raden 7. 1986 gav Chefen för marinen ut boken BEFÄL OMBORD författad av Bengt Rundquist. Varje kapitel i boken inleds med citat ur Wahlströms bok. Skeppsholmsgården. Lär om allmänna kurser 6/4 1130-1700. Kulturkurs för seniorer 10/5 1300-1500. Rysk kulturkväll 18/4 18-20 musik, poesi, borstj mm. Marinflyget från 1911 på Galärvarvet. Var?

Kommentar: Ett vårbesök i Stockholm och Sjögården är att rekommendera. Här finns mycket av marint värde att kolla in. Mitt hjärta finns speciellt på Skeppsholmen där min far skeppsgossen och förvaltaren Ivar Öhman arbetade vid min- och torpedhallarna fram till sin pensionering på 50-talet. Han åkte varje dag färja från bryggan där fullriggaren afChapman nu ligger till Räntmästartrappan vid Slussen där jag mötte honom ibland.

Ivar var ordförande i kamratklubben Viggen några år och arrangerade Luciafester i Långa Raden 8 vars lokaler var helt unika. Vid ett tillfälle var jag stjärngosse med strut på huvudet och lucia det året (1948?) var - trot om ni vill - Harriet Andersson som senare i livet blev folkkär skådespelare. Hon ansåg vi i luciatåget var ett busigt gäng. Hennes far hade anknytning till flottan. Jag konfirmerades i Skeppholmsskyrken av amiralitetspastor Brandt som var en sträng med snäll Guds tjänare.

Senare i mitt sjömansliv låg vi ibland i Beckholmsdockan och bottenmålade i de Johnsare jag seglade i och under min värnplikt utrustade vi gamla isbrytaren Oden inom området. Under några sommarmånader 1965 körde jag SÅA:s djurgårdsfärja och sightseeingbåtar som hade sin hemma hamn på det alltid levande Djurgårdsvarvet

Kampen för Sjögården är också en kamp för Stockholms själ. Utan det marina kulturarvet blir huvudstaden snöpt.

Flaggan i topp för Sjögården!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar