fredag 10 augusti 2012

Båtspaning: MILOS ANTARKTIS-BOK PÅ GÅNG!



Långseglaren Milo Dahlmann  har nu lagt sista handen vid manuskriptet till boken som väntas bli släppt till en väntande läsekrets den 31 oktober. Boken utgiven av bokförlaget Norstedts handlar om henns tvååriga segling med stålslupen Artemisia II till pingvinernas land - Antarktis. Milo avseglade från Stockholm 2009 och anlöpte hemmahamnen hösten 2011. Många bilder utlovas.
  Den nya boken väntas se svar på många frågor typ miljöhoten på vägen, allvarliga sjukfomsfall ombord, väderkontakt via långsseglarnas kortvågsnät strategiska bedömningar vid passager av riskabla farvatten typ Drakes sund, hur det är att ensamsegla cirka 70 dygn i Stilla Havet och Atlanten och inte minst - mötet med pingvinerna.
  Milo anlöpte Öns gästbrygga för ett par dagar sedan på en semestersegling till Gotland. Ombord var sambon Torbjörn och katten Modesty som uppges vara lagom förtjust i att segla.
  Väderrapporten för Gotska Sjön lovade "kulting" som är skepparens ord för "kuling" och regn. Väl framme i målet Fårösund kom en rapport om att "Artemisia II" passerade  åska och skyfall i området där den senare rapporterade ha regnat 39 mm.
  "Är det inte farligt att segla i åska?", frågade fåtöljseglaren
  "Du - vi seglar i en stålbåt", svarade Milo kort.
    Vi gick till uppslagsboken och kollade upp Faradays bur som berättar att "den fungerar som ett elektriskt ledande hölje som skyddar det inneslutna föremål från elektriska fält till exempel en bilkaross."
  Så fungerar även en stålbåt som Artemisa II.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar