måndag 17 mars 2014

KAPSEJSA OCH KANTRA I VALDEBATT!




  Sjöspråket har dykt upp i årets valrörelse. Senast var det Stefan Löfven (S) som tvålade till sin huvudmotståndare statsministern Fredrik Reinfeldt med att hans politik har "kapsejsat" och att han "dumpat"delar av den politik som han tidigare trott på. Det utspelades i SVT:s Agenda nyligen i ett av årets första valdebatt cirka ett halvår för valet som fick en lätt marin slagsida.
  "Kapsejsa" är som bekant det engelska ordet för svenskans "kantra" vilken en båt kan råka ut för med hela besättningen ombord. Båten tippar omkull och kan i värsta fall sjunka.
    För en sjöman gäller det att försöka hålla båten upp mot lovart och försöka för att inte hamna under eventuellt segel och trassla in sig om segelbåten tippar.
  Det gäller också att blöta huvudet för den som råkat ut för en "kantring" eftersom det hjälper kroppen att uthärda kylningen från vattnet bättre.
  Viktigt vid en kantring är också att inte överge båten så länge den flyter eftersom det kan vara svårare att ta sig iland simmande än att vänta ut hjälpen förutsatt att den kommer.
  "Dumpa" (engelskan To dip) betyder att låta ena änden av en hängande balk gå i luften genom andra ändans nedtryckning.   Unders mina år till sjöss så betydde "dumpa" till exempel "dumpa strö" att vräka skräp överbord på fritt vatten genom att först samla träbitarna och skräpet i ett segal som hissades upp och vreds ut över vattnet med en bom eller krav varefter en sjöman cuttade av en kardelstump som hälla ihop seglet så att det öppnades och all bråten får i havet. Det var en skamlig miljöstörande verksamhet som dåtidens sjöfart får skämmas för men det är en annan historia.
  Vad Löfven kanske menade med att använda "dumpa" var möjligen i betydelse kasta överbord men det sa han aldrig. Likaså med ordet "kapsejsa" eftersom han rimligen också måste ha varit med i båten som i kantrade. Löfven kan inte kan smita undan genom att spela betraktaren. Det var skolpolitiken som han pekade ut och där är vi alla med på ett hörn.
  Reinfeldt som varnats för att tidigare ha varit arrogant hade låg profil utan några försök att briljera med hänvisning till några  sjötermer.  
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar