söndag 9 mars 2014

Miljöspaning: HÅLLER PLASTEN I HAVET PÅ ATT KVÄVA OSS?




 Håller plasten i havet på att kväva oss båtfarare?
   Bilder från Stilla Havet. Atlanten och andra av de sju haven visar skäckinjagade exempel på stora plastsjok som driver omkring och hotar inte minst de fiskar, fåglar och andra djur. Det smärtar att se en pelikan med en rev inlindad runt näbben som går en kvalfylld död till mötes.
  Idag finns sex gånger med plast än plankton i våra hav. säger Intiativ Hållbara Hav en specialbilaga som fanns på den nyligen avslutade båtmässan Allt För Sjön. Intressant läsning inte minst som en kontrast till de köpfest som annars dominerar budskapet.
  Plast som legat några år - det kan handla om tiotals år - försvinner inte vilket var en nyhet för forskarna. För att par decennier fick båtfolket rådet att sänka sin plastflaskor och annan plast på djup vatten och där lär det ligga fortfarande.
  23 stränder runt Östersjön har uppmäts och det visade sig att 60 procent av skräpet som låg på stränderna var plast. Mest skräp hittade man i Finland. Ett av problemen med plastskräp är  den kommer in i näringsskedjan.
  Ett sätt för oss vanliga lekmän att hjälpa till är till exempel att ställa upp för "Kusträddarna"som på Västkusten ordnar skäpplockardagar där vanliga människor går ut och samlar skräp längs kusten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar