söndag 1 mars 2015

Båtmiljö: NU ÄR DET SLUTBAJSAT I HAVET!





 Bildtext: Mulltoa ombord? Kan det va nåt? Mellanbilden visar långseglaren Milo Dahlmanns mullttoa som bland annat varit i Antarktis där det är extra känsligt att släppa ut avfall i vattnet.
  Nedre bilden visar en typ av tömningsstation i gästhamn.

     Nu i vår blir det kriminellt att släppa ut sitt toaavfall i sjön. Den 1 april träder förbudet att släppa ut sitt bajs i havet. Vill det sig riktigt illa kan den bajsande båtfararen bli lagförd och riskera fängelse för sitt miljöbrott. Lag om åtgärder mot förorening från fartyg kan ge upp till 2 års fängelse.

     Hur tillsynen att toalagen efterföljs är inte helt klart. Möjligen hoppas myndigheterna att laglydiga båtägare i god tid förberett sig för den kommande lagen genom att installera en septitank ombord. En sådan installation kan kosta mellan ett par tusenlappar upp till 20 000 kronor.
   Båtar som har en sådan tank för sitt toaavfall skall uppsöka närmaste tömningsstation och pumpa iland sitt avfall som sedan renas i det kommunala reningsverket. I Nynäshamn finns till exempel en tömningsstation nära bensinmacken i hamnen.
  Transportstyrelsen som är en av de myndigheter som skall utöva tillsyn skall fokusera på de hamnar som flitigt besöks av fritidsbåtar. Ett problem är att antalet tömningsstationer är för få. Transportstyrelsen kommer på sin webbsida ha en möjlighet att anmäla en hamn som inte har tömningsstation. En sådan hamn kan då få ett föreläggande av myndigheten att installera en station.
  Båtfolk som ertappas på bar gärning med att tömma sitt toaavfall kan bötfällas av polis eller kustbevakning.
  För den som tar iland sitt toaavfall och lägger det på  lämpligt ställe begår inget lagbrott. En klassisk metod för båtfarare är att gå iland med en liten spade och gräva ner fekalierna (skiten) i en grop, täcka den. Toapapperet läggs i en plastpåse och tas ombord till de övriga soporna. 
  Mer om den nya toalagen för fritidsbåtar finns att läsa på http://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar