måndag 23 mars 2015

Fredsspaning: ÖRLOGSVISIT I ATLANTEN


Bildtext: Hangarfartyget USS Theodore Roosevelt ingår i en av 10 stridsgrupper som opererar på havet. Aktuell för insatser mot IS(Islamiska Staten) med bombningar i Syrien och Irak. Högra bilden försvarsminister Peter Hultqvist. (Källa: DN)

  ÖB Sverker Göranson och försvarsminister Peter Hultqvist gästade nyligen det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt i Atlanten. Detta gigantiska örlogsfartyg ingår i en stridsgrupp "battlegroup" och USA har tio sådana stridsgrupper som rör sig på de sju haven. Senaste insatsen är mot IS (Islamiska statens) fästen i Irak och Syrien. Det är hangarfartygens flygplan F18 som utför uppdragen med sina bomber och missiler.
 Det svenska besöket ombord i det amerikanska örlogsfartyget har inget med svensk eventuell NATO-utredning att göra, enligt utsago från försvarsministern. Sveriges har redan ett samarbete med försvarsalliansen NATO som är tillfyllest utan medlemskap.
  Andra politiker som var med ombord vid besöket var den finländske försvarsministern Carl Haglund och den brittiske försvarsministern Michael Fallon. Det förändrade säkerhetsläget i Europa var ett samtalsämne förutom demonstrationer av hangarfartygets stridsförmåga med bland annat attackhelikoptrar. Fartygschefen amiral Mark Ferguson betonade att besöket inte handlade om att intervenera den svenska och finländska diskussionen om eventuellt NATO-medlemskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar