måndag 23 november 2015

Båt-Frågan: VINTERFÖRVARING I SJÖN - GÅR DET?






Fråga: Jag bor i Nynäshamn och råkade passera Seglarbryggan i hamnen. Där låg en segelbåt som hade sjunkit till botten. Bara masten och spridarna stack upp. Senare kom en arbetsbåt med kran och lyfte upp båten som såg ömklig ut. Det var ingen is vid tillfället. Är det vettigt att låta båten ligga kvar i sjön under vintern? Vad skall jag tänka på?
  "Vatten över huvudet""

Svar: De flesta båtar sjunker vattenfyllda. Ofta är det genomföringar till motor, disko, toalett, självläns med mera som inte klarar kylan. Även propellerhylsor kan läcka in vatten. Säkrast är att frostskydda genomföringar med till exempel glykol. Se till att slangklämmor kring självlänsar med mera är fräscha så att de inte glipar.
  Allmänt så bör båtägaren veta att en båt byggd i glasfiberarmerad plast tar upp ca 10 procent av sin vikt i vatten varje båtsäsong. Fördelen att ha båten på land är att laminatet får torka ut. Böldpesten som är ett hot mot flera äldre plastbåtar har en tendens att visa sig oftare för plastbåtar som legat i under vintern. Vissa bedömare menar att 75 procent av alla plastbåtar inte minst nere på kontinenten förr eller senare kan drabbas av böldpest. Har du en segelbåt så kolla med ditt klassförbund som brukar ha koll på just denna fråga och kan rekommendera bra åtgärder.
   Slutligen kolla med ditt försäkringsbolag. Det är inte alltid som båtförsäkringen täcker skador orsakade av frost och is.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar