onsdag 2 december 2009

Iran släppte brittiska kappseglare!




Iranska myndigheter har nu släppt fem brittiska seglare som suttit gripna i Iran då de råkat segla in i iranskt farvatten på väg mot en kappsegling i Dubai. Det meddelade den iranska nyhetsbyrån Fars på onsdagen.
Det var i måndags som Storbritanniens utrikesminister David Miliband i London uppgav att fem britter hade gripits av iranska myndigheter sedan deras segelbåt av misstag kan ha seglat in på iranskt farvatten. Uppgiften bekräftades i tisdags av iranska revolutionsgardister.
I tisdags betonade också den brittiske utrikesministern att de båda länderna inte har någon schism om det inträffade.
- Vi har fått veta att den iranska regeringen utreder incidenten, vilket är högst rimligt, och vi ser fram emot att sedan snabbt reda ut det hela, sade Miliband då.
Gripandet skedde i måndags sedan britternas fartyg av misstag kommit in på iranskt terrotorialvatten. Där greps de av de iranska myndigheterna..
Under onsdagskvällen berättade britterna i en direktsänd presskonferens om hur de hade gripits. Gripandet var odramatiskt.
- Det var vårt fel att vi hamnade där vi hamnade men det var aldrig vår avsikt att orsaka något besvär. Sedan iranska myndigheter tagit sig ombord tog de våra datorer, telefoner och gps-utrustning innan vi frågades ut, berättade Olly Smith, en av britterna under presskonferensen.
- Senare fördes vi med bindlar för ögonen in i ett rum där vi fick duscha. Men vi behandlades hela tiden väl.
(TT/Reuters)

1 kommentar:

  1. När man seglar turkiska kusten Bodrum-Istanbul gäller att hålla reda på var gränserna går; vid midnatt blev finska vikingaskeppet Heimlösa Rus bordade av en grekisk kustbevakare som tog våra pass och tvingade in oss till närmsta hamn som var Mitlini på Lesbos. Som tur var kom ett TV-team och gjorde reportage om de nordiska vikingarna och efter en halvtimme kom skeppare Koivusalo tillbaka med alla pass; nu drar vi innan dom ångrar sig...färden fortsatte norrut i natten...

    SvaraRadera