lördag 5 december 2009

Sopsortering till havs med Jessica 16!



Jessica Watson 16 år från Australien på kurs jorden runt med sin båt Ella´s Pink Lady
berättar på sin blogg att hon sopsorterar till havs. Alla förpackningar av plast med mera knölas ihop och stuvad i ett särskilt utrymme i båtens förpik. (Se båten!)
"Jesses" sopsortering kan ses mot den tragiska bakgrund som innebär att våra oceaner är nedlortade med allehanda skräp som driver omkring i stora sjok. Plast utgör ett särskilt hot mot fiskar och havsfåglar. Så här berättar hon:

"Ett av dagens uppgifter var mitt veckovis försök att komprimera och packa upp mitt skräp för lagring i fören. Naturligtvis något som är nedbrytbara går över relingen och allt som är kvar, vilket är ganska mycket bara plastförpackningar, blir sköljs ur om så behövs och omsorgsfullt förpackade upp tills jag kommer hem.Med ingenting kvar i sista maten påsen utan en burk vita bönor i tomatsås och ett paket banan chips (middag såg inte så spännande!) Idag markerade inledningen till en ny påse mat , Present från mormor i ett. Spännande!"

Jessica styr nu sydost mot Kap Horn och brottas med friska sydostliga vindar
( Foto: JESSICA WATSON)

Sjövet kommentar:
Monstruösa sopberg hotar världshaven. Den bitvis tio meter tjocka sörjan hålls samman av undervattensströmmar, skev tidigare i höst tidningen The Independent och hänvisade till en amerikansk forskningsrapport. Bergen växer snabbt och de amerikanska forskarna uppskattar att det rör sig om 100 miljoner ton sopor. Sopbergen upptäcktes av Charles Moore, oceanograf vid Algalitastiftelsen för marin forskning, som under 15 års tid arbetat med att kartlägga fenomenet. Massan ligger precis under vattenytan och syns därför inte på satellitbilder.
– Vi har likartade problem i Östersjön och Nordsjön. Även om det har blivit bättre lokalt så är det här fortfarande ett väsentligt problem. Många fuskar mer med utsläppen till havs eftersom det är mindre chans att bli upptäckt, sade Olof Lindén, professor i marinmiljövård vid World Maritime University i Malmö, till SvD.
Det är djurlivet som tar mest skada av plastsoporna. Sköldpaddor drabbas genom att de fastnar i plastringar eller äter upp plastpåsar som de misstar för maneter. Enligt en rapport från FN dör varje år över en miljon sjöfåglar och 100 000 däggdjur av skador de ådragit sig efter att ha utsatts för nedskräpningen.
– Det är fruktansvärt och skrämmande att det är så stora geografiska områden som drabbats. Det är tragiskt att så många inte vet om att det är så här. Det behövs lagstiftning för att komma åt problemet, sade Frode Pleym, talesman för Greenpeace i havsfrågor.
Enligt rapporten utgör plasten 90 procent av soporna som flyter i haven. Det tar lång tid för naturen att bryta ned plasten och när det sker så omvandlas den till små partiklar och plastfragment som sprider sig i haven. Dessa fragment påminner om plankton och fiskarna uppfattar dem som fibrer som de tar in som föda.
– De blir mätta utan att ha fått i sig någon näring. Då växer de inte lika snabbt och fångsterna minskar i volym, sade Jonas Fejes, marinbiolog.
Olof Lindén har forskat kring utsläppen i Indiska Oceanen och sett liknande förstörelse där.
– Korallrev och stränder på avlägsna öar är precis överfulla av sopor. Där finns enorma drivor av plasttofflor, flera hundra per meter, säger han

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar