måndag 4 oktober 2010

Fiskemarknad vid "Havets Amanda" i Helsingfors

Skärgårdsbor säljer sina produkter från aktern på sina båtar på lokala fiskemarknaden i Helsingfors som har anor från 1500-talet. Kryddinlagd skarpsill var en höjdare.
"Havets Amanda" av Ville Wallgren 1908. Vållade uppståndelse. Hon vänder rumpan mot bankvärlden som gjort dåliga affären, enligt folkmun.

Den nakna tjejen som vänder baken mot bankvärlden är en bronsstaty i Helsingfors från 1908 av konstnären Ville Vallgren. Den nakna kvinnan väckte en del rabalder i pryda finländska kretsar men vilket bra konstverk gör inte det? Vacker är hon.
"Havets Amanda" var mötesplats när vi träffade kära vänner i Helsingfors i veckan. Vi besökte också den lokala fiskemarknaden som ligger inne i hamnen på promenadavstånd från Skatudden där Vikinglinjens "Gabriella" som vi reste med låg förtöjd.
Fiskemarknaden med anor från Gustaf Vasas tid dvs 1500-talet består av ett antal skärgårdsbåtar förtöjda sida vid sida med aktrarna mot kajen. På en bräda över akterskeppet har finländska skärgårdsbönder dukat upp allehanda läckerheter som inlagd skarpsill, hagtornssylt, och annat godis.( Se Bilden ovan!) På kajen fanns stånd med hemslöjd och annat smått och gott som var värt att offra en euro på. Finland har som bekant gått över till EU-valutan medan vi i Svedala envisas med kronor och ören.
Intressant är att i Finland finns en ekonomiskt levande skärgård med fiskarbönder som lever på sin näring. I Sverige tenderar skärgården att bli enbart ett friluftsområde på sommaren och en glesbygd på vintern.
De akterförtöjda skärgårdsbåtarna i Helsingfors födde tanken på nåt liknande i Nynäshamn som har en fin hamn med kajer och havstrappa som väl kunde fylla akterförtöjda båtar som sålde det ena och det andra. Vi har ju en skärgårdsmarknad även juletid som skulle passa in? Varför inte sjövägen?
Ett intressant skepp i Helsingfors var en skuta från Estland ett land som kommit närmare Finland efter de baltiska staternas befrielse från den sovjetiska ockupationen som löstes upp i början av 1990-talet utan större blodsutgjutelse. Merparten av estlandssvenskarna levde utanför sin hembygd under denna period. "Estlandssvensk" heter en ny tidning som talar för den svenska minoriteten och ordföranden heter Uile Kärk-Remes epost: ukr@eestirootslane.ee
I denna tidning står det mesta om vad som är på gång. När jag bläddrar i denna tvåspråkiga tidning känner jag en äkta kärlek till Sverige som jag sällan får uppleva på hemmaplan. Läs bara om Klara Lindström snart 15 år vars farfar flydde från Rickul 1944 för att undkomma kriget. Efter befrielsen åker hon till gården Höbring vilket för henne är en mycket speciell upplevelse. Då känner hon sina estlandssvenska rötter.
Vår resa till fiskemarknaden i Helsingfors är att rekommendera. Vi åkte med Nynäshamns resebyrå Cosmos som är specialist på att arrangera resor till Åland och Finland tel 08-52010980.
En gungande resa över Östersjön med "Gabriella" avslutande detta lärorika besök. Inte minst fikat på Fazers konditori och att beskåda vackra statyn "Havet Amanda" nära salutorget var en höjdare. Goda vindar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar