söndag 31 oktober 2010

Läsvärd Palmebok om en stormig tid







Bilder: Olof Palme personbild från 1960-talet. I spetsen för demonstration mot USA:s krig i Vietnam. 70-talet.
Palme i hård debatt med vänsterungdomar vid kårhusockupationen i Stockholm 60-talet.
Högen av rosor på mordplatsen vid Sveavägen 1986. Sveriges var chockat av sorg. En reporter skrev "Taket på det svenska folkhemmet har blåst av!"
_______________________
När förre statsministern Olof Palme år 1983 besökte Nynäshamn så talade han för eleverna i stadens nya gymnasium. Han lyfte elevernas blick mot världen genom att berätta att han just kom från Hiroshima i Japan staden som lades i grus av historiens första atombomb som USA fällde 1945 i slutfasen av andra världskriget. Palme var inte rädd för att med stort självförtroende inta den internationella scenen när det passade honom och eleverna i Nynäshamn fick möjligen chansen att lyfta blicken mot världen. Han trivdes uppenbarligen att få berätta för unga elever.
Palme var i Nynäshamn för att besöka kommunen och Nynäs Petroleum för att informera sig om planerna för ett eventuellt energikombinat. Samtidigt diskuterades en bolagisering av Teli för att företaget skulle överleva. 700 anställda skulle bort hur som helst, var budskapet.
För ni Nynäshamnare som var med och minns Palmes framträdande i gymnasiet så kan möjligen den nyss publicerade biografin ”Underbara dagar framför oss” vara av intresse. Nynäsbesöket är inte med i boken men det gör inte läsningen mindre intressant. Boken är en ”tjockbok” på dryga 700 sidor och toppar sedan en tid bokhandlarnas bästsäljarlista. Författaren heter Henrik Berggren till vardags ledarskribent på Dagens Nyheter.
Jag har haft stor behållning av Henrik Berggrens välskrivna biografi över Olof Palme. Jag föddes under andra världskriget 1940 och mycket av de stora händelser som påverkat mitt liv inträffade under Olof Palmes år vid makten. Inte minst ubåtskrisen i början av 80-talet då Palme kämpade för en kärnvapenfri korridor i Europa.
Boken börjar med Palmes barndom och uppväxt. Han var född 1927 nio år efter första världskrigets slut och dog i slutfasen av det kalla kriget år 1986 tre år före Berlinmurens fall. När slaget om Stalingrad rasade och vände krigsutveckligen var han tonåring. Strax efter krigsslutet reste han i det förstörda och härjade Europa. Han började sin politisk bana som studentledare för att senare som socialdemokratisk politiker formulera sextiotalets välfärdsideologi. På 70-talet var också Sverige ett av västvärldens mest jämställa länder innan molnen hopade sig i horisonten med oljekris och svajig internationell ekonomi.
Palme hade sitt ursprung i dåtidens överklass. ”Jag är av borgerligt ursprung”, sa han själv vid ett tillfälle. De flesta i hans familj stod till höger på den politiska skalan inte minst hans äldre bror Claes Palme som var med i spetsen i den stora demonstration mot löntagarfonderna år 1983 då 75 000 människor och skaldade ”Palme är en fegis", som inte ville komma ut och möta demonstranterna.
Den spricka om den ekonomiska politiken som senare uppstod mellan Palme och dåvarande finansministern Kjell- Olof Feldt signalerade om de stora förändringar som väntade bakom kulisserna när det gäller den ekonomiska politiken. Löntagarfonderna är numera ett minne blott.
Olof Palme var i högsta grad motsättningarnas man. Han kom från överklassen men blev socialist. Han var en utpräglad individualist men höll distans till omgivningen utom till sina närmaste inom familjen. Han var en uttalad USA-vän efter att ha rest omkring i det stora landet med tvekade inte att kritisera USA för Vietnamkriget så hårt att de diplomatiska förbindelserna frös inne en tid. Palme var också uttalad antikommunist med tvekade inte att omfamna Fidel Castro år 1975 vid ett statsbesök på Kuba. Palme valde att stötta fattiga länder i tredje världen även de länder som hade icke demokratiska styrelseskick vilket delvis ledde till hård kritik från höger mot honom.
Ingen annan svensk politisk har levt så nära det stormiga 1900-talet som Olof Palme. Ett sekel som dominerades av två världskrig, två atombomber med åtföljande kärnvapenupprustning, och tredje världens kamp för att befria sig från det koloniala förtrycket.
Tyvärr fick han aldrig uppleva Sovjetunionens upplösning i stor sett utan våld och att Nelson Mandela utan inbördeskrig blev president i Sydafrika år 1994 efter åratal i fängelse – två av 1900-talets mest oförutsedda politiska händelser.
Olof Palme fick betala ett högt personligt pris och de sista åren av hans liv blev angreppen mot hans person allt hätskare och det sista aktiva året 1985 talades det om att ha vill avgå som statsminister och partiledare.
Palme mördades en sen februarikväll 1986 på Sveavägen i Stockholm. En misstänkt gärningsman Christer Pettersson dömdes för mordet i tingrätten men friades senare i hovrätten.
Bakgrund: Sven Olof Joachim Palme, född 30 januari år 1927 på Östermalm I Stockholm, Han var Socialdemokraternas partiledare 1969-1986 samt statminister 1969-1978 och 1982-1986. Han utbildade sig till jurist och var riksdagsledamot 1958-1986 i första kammaren 1958-1968 och i andra kammaren 1969-1970. Före sitt tillträde till statsministerposten år 1969 var han konsultativt statsråd 1963-1965 under dåvarande statsminister Tage Erlander, kommunikationsminister 1965-1967, ecklesiastikminister 1967-1968 samt utbildningsminister underer åren 1968-1969. Reservofficer (löjtnant) i kavalleriet. (Källa: Wikipedia)

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar