söndag 7 november 2010

Varför bli båtarna bara större, och större........?







Den frågan skall vi söka svaret på kommande vecka. På onsdag den 10 november öppnar den Storbåtsmässan i Mässhallarna Älvsjö Stockholm Scandinavian Boat Show och enligt förhandsreklamen så blir bara båtarna större och större. I fem dagar fram till söndagen kan vi som betalar 140 spänn i inträde beskåda dessa segel- och motorbåtar.
Båtfolket har alltid värjt sig mot uttrycket "lyxbåt" men frågan är om inte dessa stora blänkande flytetyg förtjänar att kallas "lyxbåtar"?
Båtmässan är en drömfabrik där vi båtnördar kan njuta av utställda fartyg utan att behöva oroa oss för okända grund och annat otyg som hotar oss på våra färder ytterskärgården. Säkrast är vi på havet med fri horisont runtom och besättningen kan kolla på en dvd-film på platt-TV under frivakten. Position avläses med GPS som visar rätt på någon meter när.
Annat var det på 60-talet när vi gungande i Baltic Race försökte få in Gotska Sandöns radiofyr på radiopejlen som för att få en liten hum om var på sjöhavet vi befann oss. Eller när vi grundstötte vid Huvudskär och en gast höll på att trilla överbord. Sådant kan hända nu också förståss.
Jag har spanat in båtmässor sedan 60-talet. Ingen båtmässa är lik den andra. Utan båtmässor skulle sannolikt båtbranschen dö ut och vi båtnördar blir en båtdröm fattigare.

1 kommentar:

  1. nautomania gigantus
    knut markhus: Trebåt

    träffade yrvind, österberg mfl på mässan....men vem vill ha dessa plastvidunder?

    SvaraRadera