måndag 4 oktober 2010

Senaste nytt från Stockholms sjögård


Saxat ur flaskpost från Gustaf Taube, som håller i trådarna:
" Stadsbyggnadskontoret har i maj gett ut en samlad redovisning av planer, ambitioner och möjligheter på Södra Djurgården. Materialet innehåller en avdel­ning om Stockholms Sjögård och vårt program för de maritima verksamheterna och det maritima kul­tur­ar­vet. Intressant är också att några av stads­bygg­nads­nämndens ledamöter redan i detta underlag vill skri­va in att en strandpromenad från Alkärret till Gröna Lund inarbetas i förslaget. Maritima Djurgården är ett bättre begrepp.
Arbetet med gemensamma miljöfrågor på Varvsön Beckholmen och Nya Varvet på Djurgården fortsät­ter i höst. Nästa steg är en konferens för att ta fram en övergripande policy och viktiga miljöaspekter för det fortsatta arbetet. Snart ser vi också hur om­fat­tan­de saneringen av Beckholmen kommer att bli. Det är bra om Naturvårdsverket och Länsstyrelsen har stor beslutsberedskap så att vi inte tappar tempo.
Alla är välkomna att ”köpa” en del av den långa ”Ljugarbänken”. Den stora Båthallen blir klar till års­skiftet. I den måste vi hitta ett objekt av högsta klass som första objekt. Högtidlig invigning av Nya Var­vet i maj/juni nästa år.
Sjöhistoriska på Galärvarvet
Vi måste erkänna att vi ännu inte lyckats här. Vi tyck­er att det är självklart att Båthallarna används för mari­tima utställningar m m. Nu har Parkteatern fått ett långt kontrakt på del av Båthall 2, där tu­sen­tals be­sö­kare välkomnats in av volontärer från Mu­sei­­fö­re­ningen Sveriges Fritidsbåtar. Vi sjösätter en vi­sion som beskriver hur vi tycker att det skall se ut här in­klusive promenadväg och kaj för gästande kul­tur­far­tyg norr om Allmänna Gränd samt sist men inte minst ett stort och spännande AKVARIUM.
Tänk om Parkteatern skulle kunna sätta upp pjäser med maritim prägel
!
Skeppsholmsdagen 12 sept
För tionde gången genomfördes Skeppsholmsdagen av alla med verksamhet på Skepps- och Kastellhol­marna för att visa den mångfald kultur som finns där. 16 000 besökare. Kulturfartygen med seglande skutor, ångdrivna fartyg m fl skulle i år visa upp sig i farvattnen kring holmarna. Det blev inte så många utöver Frithiof och Constantia. Hakon Malmborg gjorde en stor insats när han på kolkajen via hög­ta­la­re berättade om fartyg som passerade förbi. Många är de som efter Skeppsholmsdagen kan räkna in fler föreningsmedlemmar, fler restauranggäster och fler konferenser – inte minst i Kastellet hos Sjö­offi­cers­sällskapet. Varför deltar inte marinen? 16 000 per­so­ner kommer till Skeppsholmen och marinen tar inte chan­sen.
Sjöhistoriska museet
Showroom Birka visar spantet av vårt vikingaskepp och de nyupptagna fynden i akvarier. 5/10 kl 1830 temakväll om Pirater. 13/10 kl 1130 lunch för en­tu­si­as­ter. Intendent Pernilla Flyg berättar om som­ma­rens expedition till Birka och de fynd som visas i vårt Showroom. Kl 1200 lunch att köpa.
10/11 kl 1300 Segelfartygens tid, föredrag av Claes Ber­nes, författare till boken med samma namn om flottans äventyrliga decennier från amiral Chapmans tid till ång­fartygens era. Med bildpresentation i föreläsningssalen (intill Café i Lä). Ingen föranmälan, ingen inträdesavgift.
I Vasas kölvatten
Följ med Fred Hocker, forskare på Vasamuseet, på en båttur med minsveparen M 20 i Stockholms hamn. Lyssna till berättelsen om när Vasa byggdes, sjönk och bärgades från platserna där det begav sig.
Bokning 08-519 548 70 senast 6/10. Tid: 9/10 kl 1200, 1430 och 1600. Turen tar en timme. Startar och slutar vid museifartygspiren vid Vasamuseet.
Chapmanssällskapet
Fullriggaren af Chapman den 19/10 kl 1300. Guidad rundtur i STF:s regi av fullriggaren af Chapman. Därefter berättar Gustaf Taube om framgångar och besvärligheter i arbetet att värna och vårda Stock­holms maritima kulturarv. Ingen förhandsanmälan och kostnadsfritt tillträde.
Vasaorden
Visst var det fantastiskt i juni. Visst måste det gå att ordna så att hon kan visas upp 1–3 gånger per år vid statsbesök och andra högtidligheter. Sjögården är be­redd att medverka till detta"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar