tisdag 9 augusti 2011

Unga paddlare i Fagerviken.





Foto Helene Skoglund/NP


Paddla. paddla,paddla, är budskapet från ledarna i veckans kanotläger för de yngsta 8-12 år som genomförs i Fagerviken, Nynäshamn i regi av segelsällskapet NSS Kanotsektion. 13 tjejer och killar övar paddling och säkerhetsrutiner. Att kunna simma minst 200 meter är ett grundkrav. Kanoterna är så kallade K 1:or och paddlas med vingpaddlar av kolfiber som ger ett extra flyt.
Under tisdagen testades kontrollerad vältning med kajakerna och de unga paddlarna fick lära sig tippa runt och sedan ta sig upp i kanoten enbart med hjälp av egna kroppsvikten och paddeln.
Redan på lägrets andra dag märktes en viss självsäkerhet ho de unga paddlarna. Att paddla kajak är som att lära sig cykla, sade en av ledarna. När väl balansen sitter då så blir det lättare.
Tisdagens inleddes med en uppvärmande löpträning innan det var dags att sjösätta kanoterna. Alla hjälper varandra. I kanotlägret som kostar 1100 kronor för fem dagar ingår lån av kanot och flytväst och lunch serveras i NSS fina klubbhus där det finns både omkädningsrum, dusch och bastu. På tisdagens matsedel stod makaronerna och köttbullar.

På onsdagen paddlade nio unga kanotister runt Trehörningen och det blev ett reportage som gjordes av Helene Skoglund reporter på NynäshamnsPosten och mamma till Axel en av lägrets deltagare. Hon plåtade bilden ovan och reportaget var infört idag fredag den 12 augusti. Flaggan i topp för Helene Skoglund och NP!

Vädret har varit omväxlande sol och friska vindar och stiltje med plötsliga åskbyar och regn. Normalt svenskt sommarväder alltså.

Vi betraktare i alla åldrar kunde från vår position bänken notera de unga paddlarnas energi och samarbetsvilja och låta oss inspireras.


_____________________________________

Uppgradera Nynäshamn
Till ostkustens seglarcentrum

Är det dags att förnya diskussionen att göra Nynäshamn till ostkustens seglarcentrum? Nästa år 2012 är det 100 år sedan OS i Stockholm och då blir det jubileumsregatta arrangerad av NSS Nynäshamns Segelsällskap i samarbete med kommunen.
Varför inte utnyttja detta gyllene tillfälle för en ny avstamp för en sådan diskussion?.
Detta förslag kom bland andra fram under en inspirerande vecka på NSS brygga i Fagerviken. Vi var flera föräldrar, mor- och farföräldrar, som hade telningar bokstavligen ute på vattnet. Vi hade anmält ett barnbarn Erik 9 år till NSS kanotläger. Samtidigt pågick seglarläger för optimistjollar och 606:or .På Fagerviken och Gårdsfjärden vimlade av jollar och kanoter och glada ungdomar som skotade och paddlade, skruvade på jollar och kanoter, bada och nojsade i strandkanten och käkade lunch hos Pia i den strandnära klubbhuset.
Fagerviken och Gårdsfjärden passar så utmärkt för dessa vattensporter. Från vilket väderstreck det än blåser och hur vindstyrkan varierar så går det att segla eller paddla någonstans. Fagerviken mellan Trehörningen och fastlandet är också utmärkt för träningsbanor för jollar och kanoter när det friskar i längre ut.
Det underströk inte minst NSS-profilen Jerry Larsson, som höll i årets upplaga av ungdomarnas seglarläger. Han försöker få fart på intresset som falnat de senaste åren. Senaste jollenytt är tvåmansbåten Feva som var med på seglarlägret. En lättseglad internationellt klassad ungdomsbåt .
”Optimistjollen i all ära – men ungarna vill ha nån att prata med ute på vattnet. Det blir trist i längden att sitta ensam i en jolle”, säger Jerry Larsson som till nästa år försöker få NSS att köpa in några tvåmansjollar till jollesektionen. Han föser varsamt jollebarnen på bryggan efter avslutad lunchpaus. Mycket skall fixas innan det är dags att kasta loss.
Förr några av oss medelåders plus på bryggan kom nostalgivibbarna från 80-talets seglarläger som på beställning. Då var det full fart i Fagerviken och Gårdsfjärden – samma vindar då som nu. Nu är våra jollebarn vuxna och kämpar för att få ihop livspusslet. De kommer det ner sista dagen för att möta sina sjövana telningar. Med blanka ögon och lätt grånat hår minns de hur roligt det var..
En saltstänkt återvändarträff, kändes det som – i all hast - som så mycket annat som ska gå så fort numera.
Dags för nya tag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar