torsdag 20 september 2012

FREDSTANKAR PÅ FÅRÖ I SEPTEMBER


Bilden ovan visar brittiska och franska flottstyrkor som bombarderar Bomars Fästning på Åland under Krimkriget 1853-56- bilden nedan föreställer gravstenen på Fårö - som vittnar om att ett 20-tal engelska sjömän som dog i kolera begravdes på platsen. Sverige hjäpte England och Frankrike genom att upplåta en flottbas i Fårösund.
_____________________________
Fårö i september 2012.
   "Sverige kommer inte att hamna i något krig då landet numera saknar ett försvar!"
 Så lite sarkastiskt uttryckte sig en boende i Fårösund på norra Gotland när vi senaste veckan besökte ön i Östersjön som sjömän kallar "Kalkstens-Hawaii" och som ÖB brukade kalla "Hangarfartyget Gotland" och då syftade på att den om den Lede Fi skulle ta Gotland kunde hon eller hand bomba sönder det svenska fastlandet genom att använda öns flygfält som bas.
  Denna underbara höstvecka bor vi i Kustparken nära det numera nedlagda förbandet KA3 kustartilleriet som hade till uppgift att försvara ön mot en fientlig invasion.
   En dag åker vi över till Fårö - denna magiska ö - och hamnar vid ett tillfälle nere vid Ryssudden och Engelska kyrkogården. Där finns en kättingomsluten plats med en gravsten och en minnesplakett med orden:
  • Här vilar ett 20-tal engelska örlogsmän som avled i kolera år 1854 under det s.k. Krimkriget då Fårösund utgjorde en bas för en engelsk-fransk flottenhet. NV om kyrkogården låg då ett för tillfället upprättat sjukhus.
 Krimkriget (1853-56) fördes mellan Ryssland på ena sidan mot Turkiet, England, Frankrike och Sardinien. I Östersjön opererade en flotteskader brittisk-fransk som bland annat förstörde den ryska fästningen Bomarsund på Åland. Dåvarande svenske kungen Oskar den 1 försökte dra in Sverige i kriget genom att ge England sitt stöd - men misslyckades som tur var.
    Men trots den svenska hållningen att inte delta i kriget mot Ryssland så fick de brittiska och franska örlogsfartygen använda Fårösund som basområde i sin krigföring mot Ryssland. Fårösund och norra Gotland saknade då ett trovärdigt försvar och efter krigsslutet så rustades försvaret upp med befästningar och förband som skulle skydda mot en rysk invasion i händelse av ett skarpare läge i Östersjön.
   Svajig svensk neutralitetspolitik då som nu?
  Nu 2012 när det kalla kriget är slut och vi alla väntar på den eviga freden så kan budskapet om att lägga ner delar av försvaret och skrota den allmänna värnplikten kan det uppfattas som ett steg mot en säkrare tid.
  Så går våra tankar då vi en kväll väljer riktig god surströmming inköpt i den välsorterade ICA-butiken i Bunge. Dagen har varit full av magiska raukar på Fårö och vackra stenar i den aldrig tystnande ljudet från strandskvalpet. 
  När solen dalar i väster och ljuset liksom lyfter hela Kustparken medan norra gattet mellan Fårö och Gotland skymtar. Den stilla friden får mig att tänka på den värnpliktige som frågade majoren
- Major - är det sant att fienden alltid kommer från öst?
- Nej, Öhman - han kan komma från andra hållet också - men det blir förståss en väldig omväg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar