fredag 4 april 2014

Båtspaning: EN PÅSKJUTEN PARTYBÅT

   
 På våra strövtåg runt Slussens kajer i Stockholm så passerar vi en vacker båt som har sin historia. Vid Söder Mälarstrand ligger Patricia (bilden) som har kulhål i sig från en tid då andra världskriget rasade i Europa.
  Hon är byggd i Middlesbrough, England och startade sin resa till sjöss 1938 på gång att bli ett fyrvaktarfartyg. Men kriget kom i vägen. Patricia var med vid Dunkerque vid den brittiska armékåren nesliga evakuering efter nederlag mot tyska stridskrafter. Fyra år senare år 1944 var hon med i "operation Overlord" D-dagen vid de allierades invasion i Normandie då över 100 000 soldater landsattes. Patricias uppgift var att lägga ut lysbojar natten före landstigningen i hårt väder och det var sannolikt då hon blev påskjuten eller var det första gången vid Dunkerque?  Kulhålen finns kvar fortfarande.
  Efter krigen blev Patricia eskortfartyg åt engelska kungahusets yachter och var med vi OS i Helsingfors 1952.  30 år senare blev hon restaurangfartyg i Luleå och 1986 kom hon till Stockholm och blev en känd partajbåt inte minst hos Stockholm gayklubbar. 
   Patricia fick då smeknamnet "Fjoll-Jollen".
(Källa Via Stockholms Hamn 1/14)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar